İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: FAKİRLİK SINIRI, GERÇEKÇİ TEMELLERLE TANIMLANMALI

Bir günlük bir ziyaretle Ermenistan’ı ziyaret eden IMF Düz. Md. (Managing Director) Horst Kyoller, dün ülke ve hükümet yetkilileriyle, MB başkanlıyla görüşmelerde bulundu. Kyoller MB Başkanlıyla buluşması esnasında, Ermenistan’ın sosyal sorunlarının aşabilmesi için, 10 yıl süreyle, yüksek ekonomik büyüme göstermesi gerektiğinin altını çizdi. MB Başkanı Dikran Sargsyan da, IMF’nin, MB’nın özerk yapısının şekillenmesi için yaptığı teknik yardımların önemini vurguladı.

Akşamleyin basınla yaptığı buluşmada Kyoller 2000’nden itibaren Ermenistan’ın yaptığı ekonomik büyümeyi , hernekadar bu ekonomik büyüme yeteri kadar istihdam yaratmamış da olsa, belgeledi. Ermenistan Hükümetinin atacağı adımlar içinde; iş ortamının oluşması, vergi idaresinin iyileşmesi ve yolsuzluğa karşı mücadelenin önemi vurgulandı. Bankacılığın ciddi yatırımlar yapabilmesi için, banka düzenine güvenin güçlendirilmesi gerektiğini de vurgulayan Kyoller, IMF’in Ermenistan’a bir misyon daha yollayarak, bankacılık alanında nelerin yapılması gerktiğine karar vereceğini söyledi. “Fakirliğin azaltılması ve Ekonomik Büyüme” Proje Kredisi çerçevesinde Ermenistan’a çok kısa bir süre içinde 14 milyon $ tahsis edileceğini, toplam değeri 95 milyon $ olan ve 3 yıllık bu proje kapsamında Ermenistan’a 56 milyon dolar tahsis edildiğini de belirtti.

Ülkenin 2 rakamlı ekonomik büyüme sağlayıp sağlayamıyacağına ilişkin soruya Kyoller, Ermenistan’ın GSYİH’nın 1989’daki durumundan daha düşük olduğunu, bu koşullarda 2 rakamlı büyümenin mümkün olduğunu söyledi. Buna ilaveten Yurtdışından önemli miktarlarda finansın Ermenistan’a girdiğini de kaydeden Kyoller, Ermeni halkının yaratıcı bir halk olduğunu ve ona uygun olan iş ortamının sağlanması gerektiğini söyledi. Kyoller; deniz ve petrole sahip olmayan Ermenistan’ın kendi insan kaynaklarına dayanması gerektiğini de belirtti.

Rusya’yla yapılan “Borca karşılık mülk” işlemini, en iyi borç ödeme alternatifi olarak değerlendiren Kyoller, Türkiye’nin Ermenistan’ı izole etme politikası içinse, iktisadi açıdan komşu ülkeler arasındaki benzer sorunların doğal olmadığını söyledi.

Fakirlik Sınırı için kişi başı aylık gelir olarak, Hükümetin 20 $’ı tesbitinde bulunduğunu, Fakirlikle Mücadele Stratejik Programını finanse eden IMF’nin Ermenistan Hükümeti’nden bu sınırın tesbit edilirken daha mantıklı ölçütler talep edip etmediğine ilişkin soruya yanıt olarak Kyoller, bu sonuca iç ekonomik araştırmalar sonucunda varıldığını, yapılan yeni araştırma sonuçlarının ise birkaç ay içinde açıklanacağını belirtti.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.