İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Fransız piskoposları başörtüsü yasağına karşı

Fransa hükümetinin başörtüsünü yasaklama sinyallerine din adamlarından tepki geldi. Lourdes’ta toplanan Fransız piskoposlar, başörtüsünü yasaklayacak bir kanuna karşı olduklarını bildirdi. Din adamları, Fransa’nın herkesin dinî inançlarını serbestçe yaşayabildiği bir insan hakları ülkesi olduğunu belirtti. Öte yandan Fransa cumhurbaşkanı ile başbakanının başörtüsünü yasaklamak için anlaşmaya vardığı şekilindeki haberler her iki makam tarafından yapılan açıklamalarla yalanlandı.

Türbanı yasaklamanın sosyal barışa hizmet edeceğine inanmadığını kaydeden Lyon Piskoposu Kardinal Philippe Barbarin, “Fransa bir insan hakları ülkesidir. Fakat aynı zamanda şiddetin kısa zamanda yayılabildiği bir ülke. Eğer hükümet başörtüsü yasağını kanunlaştıracaksa ortaya çıkacak risklere de katlanmalı.” şeklinde konuştu.

Angoulême Piskoposu Claude Dagens ise okullarda dini sembollerin yasaklanmasını öngören bir kanunun eski çatışmaları ve karşılıklı dışlama eylemlerini ortaya çıkarabileceğine dikkat çekti. Okullarda az sayıda yaşanan başörtüsü sorununu çözmek için ‘hayali ve genel’ bir İslam imajından yola çıkılarak kanun yapmanın tehlikesine işaret eden Lille Piskopos Yardımcısı Jean–Luc Brunin de “Yasakçı zihniyete devam edersek sosyal bölünme artar.” dedi. Başörtüsü yasağını kanunlaştırmanın ‘acil’ olmadığını dile getiren Piskoposlar Konferansı Başkanı Jean-Pierre Ricard, acil olan şeyin ‘Fransa’da birlikte yaşama’ fikrini öne çıkarmak olduğunu söyledi. Fransa İslam Konseyi Başkanı Halil Ebubekir de yasak haberlerine tepki gösterdi. Okullarda başörtüsünü yasaklayacak bir kanunun “sağduyulu çözüme sırt çevirmek olacağını” belirten Ebubekir, kararın Fransa Müslümanlarınca ‘güvensizlik ve şüphe’ sembolü olarak algılanacağına dikkat çekti.

Ali İhsan Aydın / Paris

Yorumlar kapatıldı.