İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Biri azınlıkları 40 yıldır gözetliyor

Devlet, azınlıkları zapturapt altına almak için 40 yıl önce Azınlıklar Tali Komisyonu kurmuş. MGK ve Genelkurmay’ın asil üye olduğu komisyon, görevini hiç aksatmadan yürütüyor

Devletin, “Azınlıkları zapt-u rapt” altına almak ve ” vatan hainliği” yapıp yapmadıklarını belirlemek için 40 yıl önce Azınlıklar Tali Komisyonu kurduğu, Komisyon’un görevini sürdürdüğü ortaya çıktı.

Başbakanlık genelgesiyle 40 yıl önce kurulan “Azınlık Tali Komisyonu”, o günden beri 15 günde bir toplantı yapıyor. Azınlıkların tüm faaliyetlerini izleyen Komisyon, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışıyor, MGK ve Genelkurmay temsilcileri de asil üye. Komisyon “takip” ettiği azınlıklarla ilgili “prensip kararı” da alıyor. Asil üyeler karara muhalafet şerhi koyabiliyor, İçişleri Bakanı uygun görürse karar hayata geçiriliyor.

Bu tarihi gerçek, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun azınlıkları ele aldığı toplantıda ortaya çıktı. Milletvekilleri, “Azınlıklar Tali Komisyonu nedir?” diye sordu, Dışişleri ve Emniyet yetkilileri anlattı. İşte, Meclis İnsan Hakları Komisyonu toplantı tutanaklarına geçen gerçek

DIŞİŞLERİ: YANLIŞ

Dışişleri Temsilcisi 1962’de özellikle Kıbrıs sorunu, Yunanistan’la ilişkiler ve Rum azınlığının o günkü sayısal özelliği gözönüne alınarak, Başbakanlığa bir yazı yazılmış, bu azınlıkların başıboş hareket ettikleri, zapturapt altına alınıp hakları neyse o haklarını alması; haksızlıklara veya haksız edinimlerine karşılık tedbir alınması için, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT Müsteşarlığı ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarından oluşan bir komisyon kurulmasını önermiş. 1962 yılında aynı yıl içinde, Başbakanlık “Bu çok doğrudur, azınlıkları gayet iyi kontrol etmek lazımdır, bunun için de böyle bir komisyon kurulsun” demiş.

“Bu azınlıklarla sorunları olan makamların ya da güvenlik makamlarının, her zaman aldıkları kararların hukuka uygun olmakla birlikte, insan haklarıyla bağdaşmasını mümkün kılmayacak bir faktör olarak görüyoruz. Buna mukabil, Azınlıklar Komisyonu, hiçbir zaman mevcut hükümetlerin veya siyasi iktidarın, ülkemizin o anki iç koşullarının dışında kararlar alabilmiş ve uygulamaya geçirmiş bir kurul değil. Bu itibarla, tutumunun inişli çıkışlı olduğunu, dış ve iç politik gelişmelere, siyasi iktidarların yaklaşımlarına paralel olarak iniş çıkış olduğunu söylemek mümkün.”

EMNİYET: ZARURİ

Emniyet Temsilcisi Genelkurmay ve MGK asil üye. Konuya göre, ilgili kuruluş temsilcisi çağrılıyor. Lozan’daki azınlıklarla ilgili bazı hükümler yasalara yansımamış. Uygulamayla şekillendirilmiş ve koordinatörlük bir makama verilerek azınlıkların sorunlarının çözümü, aynı zamanda devlet güvenliği bakımından da değerlendirilmesi var. İnsan haklarıyla çelişen bir durumu olamaz. Karara muhalefet şerhi konulabilir. O günkü siyasi iradenin onayı alınır. Ondan sonra, ilgili kurumları bağlar nitelik kazanır. Zaruretten doğmuştur.

Ermeniler’e kilise jesti

Şişli Belediyesi’nce restore edilen Feriköy’deki Surp Vartanans Ermeni Kilisesi, Patrik Mesrob II ve Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından törenle açıldı. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, törende yaptığı konuşmada, İstanbul’daki 85 bin kişilik Ermeni cemaatinden 20-25 bininin Feriköy’de yaşadığına dikkat çekerek, bu sayının İstanbul’daki 38 kilise içinde bu kilisenin önemini ortaya koyduğunu vurguladı. Mesrob II, özellikle son 10 yılda Türkiye’de dinlerarası diyalog açısından büyük adımlar atıldığını belirterek, ”Türkiye’de, 3 kıta üzerinde bir imparatorluk olmuş, uzun bir devlet tecrübesi, 80 yıllık bir cumhuriyet var. Şimdi de başkaları bize ders öğretmemeli” dedi.

Şişli Belediyesi’nin 2.5 ay süren ve 90 milyar liraya malolan restorasyon çalışmaları çerçevesinde, kilisenin iç ve dış cephesi tamamen yenilendi.

Hülya KARABAĞLI

Yorumlar kapatıldı.