İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜRKLER NAREK MANASTIRI KALINTILARINI ORTADAN KALDIRDILAR

3 ve 7 Ekim tarihlerinde AZG, Istanbul “Marmara” ve “Hyetert” İnternet gazetelerinden Istanbul Ermeni Patriği’nin Van’a yapacağı ve gezi çerçevesinde Narekatsinin 1000. yılına adana narek köyüne yapılacak ziyaretlerden bahsetmişti. Bilindiği gibi patriğin yapacağı bu gezi o tarihte resmi yetkililerce engellenmişti.

Istanbul-Agos haftalık gazetesi 10 Ekim sayısında Lora Baytar imzalı makaleden yapılan ziyaretin ayrıntılarını öğrendik. 2 ve 3 Ekim tarihlerinde Van’ın tarihi yerlerini, ermenilere ait hac yerlerini, van gölü’nde yer alan Lim, Kduts, Ahtamar adaları ziyaretleri yanısıra, 3. günde öngörülen buluşmanın gerçekleşmemesi ve olumsuz hava koşulları sebebiyle narek köyünde yapılması gereken Ayin-i Ruhani Ahtamar adasında yapılıyor. Lim adasında 1622’den kalma Nerses Mokalı’nın kurduğu manastırın kalıntıları ve kırılmış haçkarlar görülüyor.

4 Ekim’de Az. Grigor Narekatsi’nin doğduğu Narek köyüne yapılan ziyarette, eskiden manastır kalıntılarının bulunduğu alanda yeni bir cami inşa edilmiş olduğu ve Narekatsi’nin mezarının da bir ahır içinde bulunduğunu tesbit ediyorlar.

O tarihlerde Patrik Mesrob II’nin bilmediği –Nareka manastırı alanına cami yapılması vs.- ve nahoş olaylara sebep olacağı varsayımıyla, Patriğin yapacağı gezi tarihlerde engelleniyor. “Haberanaliz” internet gazetesinden –aynı günlerde-edindiğimiz bilgilere göre, Ortadoks rum, katolik, asuri, Apostolik olmayan ermeni kiliseleri Avrupa Birliğine Türkiye’yi şikayet etme projesi gündemde ve Mesrob II’nin buna katılmaması ve bu sayede Türkiye’nin, AB nezdinde azınlıklarla ilgili büyük bir baş ağrısından kurtulduğunu da öğreniyoruz.

Yorumlar kapatıldı.