İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Harran´a papaz okulu

Hükümet, Ermeni Patriği Mesrob ll. Mutafyan’ın isteği doğrultusunda Türkiye’de bir papaz okulu açılması için kolları sıvadı. Proje, Ermeni Patriği ll. Mutafyan’ın 20 Ekim’de görüştüğü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’e, din adamına ihtiyaçları olduğunu iletmesiyle gündeme geldi.

Talebini tekrarladı

Mutafyan, Çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyon sırasında da bir araya geldiği bakanlara bu talebini tekrarladı.

Patrikhane bünyesindeki papazların yaş ortalamasının 65’in üzerinde olduğunu anımsatan Mutafyan, ‘Bize papaz yetiştirin. Birkaç yıla kalmaz din adamımız kalmayacak. Nasıl ve nerede yetiştireceğinize karışmıyoruz. Ancak devletimizin bize yardımcı olması lazım’ dedi. Patrikhanenin ihtiyaç duyduğu din görevlilerinin dışardan getirilmesinin sakıncalarına değinen Mutafyan, ‘Türk toplumu içinde yetişmiş Ermeniler’in papazlık eğitimi alması daha yararlı’ görüşünü dile getirdi. Gül ve Şahin de Ermeni Patriğe konuyu en kısa sürede çözeceklerine dair söz verdi. Fener Rum Patrikhanesi’nin Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusundaki ısrarının aksine Mutafyan’ın yetkiyi devlete bırakması hükümetin de hoşuna gitti.

Şanlıurfa önerisi

AKP, daha önceki hükümetler döneminde gündeme gelen ancak gerçekleştirilemeyen papaz okulu projesi için hazırlıklara başladı. Önce okulun İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde açılması düşünüldü. Ancak Ermeni Patriğin Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler için kutsal şehir olan Şanlıurfa önerisine daha sıcak bakıldı. Buna göre, Harran Üniversitesi bünyesinde açılacak papaz okulunun resmi adı ‘Yerel Kültürler Kürsüsü’ olacak. Okulda İbranice, Süryanice, Ermenice ve Aramice dillerinde eğitim verilecek. Böylelikle, yalnızca Ermeniler’in değil, Süryani ve Yahudiler’in de din adamı ihtiyacı karşılanmış olacak.

Ercan YAVUZ / ANKARA

Yorumlar kapatıldı.