İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: AB’den Türkiye’ye Kıbrıs şartı

5 Kasım 2003 — İlerleme raporuna ilave edilen komisyonun sonuç ve önerilerinin bulunduğu Strateji Belgesi’nde, “Eğer Kıbrıs’ta çözüm konusunda gelecek seneye kadar ilerleme sağlanamazsa, Türkiye’nin görüşmelere başlama umudu ciddi bir engelle karşılaşabilir” deniliyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Türkiye’nin üyelik süreci ile Kıbrıs arasında bir ilişki bulunmadığını bildirdi.

AB Komisyonu, Türkiye’nin AB üyeliği ile Kıbrıs sorunu arasında ilk kez direkt bağ kurdu. Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün engel oluşturabileceği uyarısında bulunan AB, ayrıca Kıbrıs sorununun çözülmesi durumunda, KKTC’ye öngörülen 206 milyon Euro tutarındaki mali yarımının serbest bırakılacağını açıkladı.
‘Kıbrıs ön koşul değil, siyasi mesaj’

İlerleme Raporu’nun içinde ise, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmede önemli ve belirleyici adımlar attığı, ancak uygulamanın yavaş olduğu vurgulanıyor.

İlerleme Raporu’nda ayrıca, MGK’nın siyasi tartışmalarda ağırlığının devam ettiği, YÖK ve RTÜK’te hala askeri üyeler bulunduğu ve savunma harcamalarının şeffaflığının sağlanması gerektiği de vurgulanıyor.

Raporda, anadilde eğitim konusunda yasal ve idari engeller kaldırılması ve anadilde radyo-tv yayınının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğinin de altı çiziliyor. İşkenceyle mücadelede gözle görülür bir gelişme olmadığı ve ifade özgürlüğü konusunda uygulamada sorunlar olduğu da diğer olumsuz değerlendirmeler arasında yer alıyor.

GÜL: KIBRIS ÜYELİK ŞARTI DEĞİL

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, AB ilerleme raporu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada “Kıbrıs sorunu ile Türkiye’nin AB üyeliği arasında ilişki olmadığı AB tarafından da daha önce kabul edilmiştir” dedi.

DENKTAŞ: AB’NİN TUTUMU AYIPTIR

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, AB’nin, bu konuyu Türkiye’nin önüne koyma hakkı olmadığını söyleyerek, bu meseleyi Türkiye’nin ihdas etmediğini belirtti. Denktaş, ‘AB’nin bu tutumu ayıptır’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.