İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ABD Türk askerinden vazgeçti

6 Kasım 2003 — Gözlemciler bu durumu, Washington’un Irak’a Türk askeri gönderilmesi fikrinden vazgeçtiğinin kanıtı olarak değerlendirdiler.

Irak’taki askerlerinin sayısını kademeli olarak azaltmak isteyen ABD yönetimi, mevcut birliklerinin yer değiştirmesi için de bir rotasyon planını açıkladı.

Buna göre, yılbaşından sonra Irak’a gönderilmesi muhtemel yaklaşık 47 bin ABD askeri için “hazırol” emri verilmeye başladı. Buna karşılık, bir yıl veya daha fazla süredır bölgede bulunan ve Irak’ın işgalinde kilit rol oynayan bazı birlikler ABD’ye dönecek.

24 BİN ASKERLİK İKİ TÜMEN KALACAK

Bu planın anahatları, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Peter Pace tarafından Kongre’de açıklandı. Pace, gelecek Mayıs ayı itibariyle, Irak’taki ABD askeri sayısının şu andaki rakam olan 135 binden yaklaşık 100 bine indirileceğini söyledi. Pentagon yetkilileri de, altı ay sonra, Iraklılar’dan oluşan 170 binlik bir güvenlik gücünün ve 24 bin askerden meydana gelen iki uluslararası tümenın Irak’ta görev yapacağını belirttiler.

ÜÇÜNCÜ TÜMEN PLANDA YOK

Bu iki uluslararası tümen zaten Irak’ta bulunuyor. Birine İngiltere, diğerine Polonya komuta ediyor. İşte Türkiye için önemli nokta bu. Altı ay sonra üçüncü bir tümenin, yani Türk barışgücünün Irak’ta görev yapması, ABD planında yer almıyor.Gözlemcilere göre bu durum, her ne kadar ABD’li yetkililer Türk barışgücü için çalışmaların sürdüğünü söyleseler de, Washington’ın Türk askeri fikrinden vazgeçtiğinin kanıtını oluşturuyor.

Yorumlar kapatıldı.