İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Fransa´da türbana karşı yasa geliyor

Muammer ELVEREN/PARİS

Europe-1 Radyosu’na göre, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Başbakan Jean Pierre Raffarin başta türban olmak üzere dini simgeleri okullarda yasaklayan bir kanun tasarısı için yeşil ışık yaktılar. Çıkarılacak yasanın çok katı olacağı ve uygulama alanının geniş tutulacağı belirtiliyor.

Fransı’da son günlerin en tartışılan konusu türbana karşı tavır keskinleşiyor. Europe-1 Radyosu dün öğle haberlerinde Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Başbakan Jean Pierre Raffarin’in okullarda başta türban olmak üzere dini simgeleri yasaklayan bir kanun tasarısı için yeşil ışık yaktıkları haberini verdi. Ulusal Meclis ve Senato’da tartışılarak çıkarılacak yasanın laiklik uygulaması konusunda çok katı olacağı ve uygulama alanının geniş tutulacağı bildiriliyor.

Chirac bir süre önce Valenciennes kentindeki açıklamasında 3 Temmuz 2003’te bağımsız uzmanlardan kurdurduğu ve Parlamenter Bernard Stasi’nin başkanı olduğu Laiklik Komisyonu’nun yılbaşından önce vereceği rapora göre türban yasağını belirleyeceğini söylemiş, ‘‘Laiklik tartışılamaz ve pazarlık konusu yapılamaz’’ açıklamasını yapmıştı.

Fransa’da İslam Konseyi’ni kurduran ve ülkedeki Müslümanlarla bu yolla diyalog kurulmasını amaçlayan İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin kanun çıkarılması konusunda bazı itirazları olduğunu vurgularken, çıkarılacak yasada Müslümanların türban ya da baş örtüsü, Yahudilerin kipa, Katoliklerin de haç gibi dini çağrıştıran simgelerin okullarda takılmasının yasaklanacağı belirtildi.

Alma ile Lila’nın savaşı

Cezayirli Müslüman bir anne ile kendini ateist olarak tanımlayan Yahudi avukat babanın kızları Alma ile Lila Levy türban yüzünden okuldan uzaklaştırıldılar. Avukat baba Laurent Levy, İslam fobisinin Fransız toplumunu kemirdiğini öne sürerek kızlarının mücadelesine destek verdi.

Yorumlar kapatıldı.