İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Bartholomeos´a `İstanbul´ davası

EDA BERKBAYRAK

İZMİR – Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos hakkında, Patrikhane’nin internet sitesinde İstanbul yerine ‘Yeni Roma’ ve ‘Constantinople’ ifadeleri kullanıldığı için, ‘bilişim suçları’ kapsamında dava açıldı.

Bağımsız Protestanların Türkiye Temsilcisi ve İzmir Bağımsız Protestan Cemaati Başkanı Pastör Ertan Çevik, yaklaşık iki ay önce Fener Rum Patrikhanesi’nin www.patriarchate.org/visit/html/biograpy.html’ adresindeki sitesinde İstanbul yerine ‘New Rome’ (Yeni Roma) ve ‘Constantinople’ (Konstantinapolis) ifadelerinin kasıtlı olarak kullanıldığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bartholomeos’un biyografisinde de ‘Constantinapole, New Rome and Ecumenical Patriarch’ (Konstnatinopolis, Yeni Roma ve Evrensel Patrik) sıfatı kullanıldığının altını çizen Çevik, şunları kaydetti: “Site İngilizce ve Rumca düzenlenmiş. Kilisenin merkezinin bulunduğu İstanbul için ise Bizans dönemi ifadeleri olan Yeni Roma ve Konstantinapolis kullanılıyor. Kasıtlı olduğu ortada. Din adamları sadece cemaat lideridir. Her hangi bir politik rolü olamaz. Türkiye’de İstanbul var. Yeni Roma veya Konstantinapolis değil.”

Suç duyurusunun savcılıkça dava konusu edildiğini belirten Çevik, “Dava, Bulgar Ortodokslarca ibadetlerini engellediği gerekçesiyle Bartholomeos hakkında açılan davayla birleştirildi ve Fatih 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.