İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: `Azınlıklara haksızlık yapıldı´

Yunan gazetesi Eleftherotypia dün manşetten verdiği haberde Türk Dışişleri Bakanlığı’nın 15 Ekim’de milletvekillerine verilen brifingde “Geçmişte özellikle Rum azınlığa haksızlık yaptık” dediğini ileri sürdü

Yunanitan’da yayınlanan Eleftherotypia gazetesi dünkü manşet haberinde, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Meclis üyelerine verdiği ‘Türkiye’deki Azınlıkların Konumu ve Devlet politikası’ başlıklı brifingde, “Rum azınlıklara haksızlık yapıldığının” ifade edildiğini ileri sürdü.

Eleftherotypia gazetesinin haberine göre 15 Ekim tarihinde milletvekillerine verilen brifingin tutanakları şöyle

AZINLIK OKULLARI

“Geçmişte, bu okulların faaliyet göstermemeleri amacıyla farklı pratikler uygulanmıştı. Bunun nedenini, azınlıkların sayıca büyük olmalarıydı. Örneğin Taksim Meydanı’nda Esayan Ermeni Okulu, Beyoğlu’nda da Zografyon Rum Okulu var. Kurtuluş semti yakınlarında oturan öğrenciye ‘sen mahallenin okuluna gideceksin’ deniliyordu. Bu da, Türk okuluna gitmesi için yapılıyordu. Belirli bir dönemde devlet tarafından uygulanan azınlık politikasının boyutları bunlardı. Azınlık taleplerinin büyük bir bölümü doğrudur.. ancak insan hakları alanında değişiklikler kaydedilmiştir. Rum Patrikhanesi uluslararası platformlarda ekumenikliğini (evrensel) koruyor. Patrikhanenin bu rolü aslında Türkiye’nin Batı ve Hırıstiyan dünyasıyla ilişkilerini olumlu yönde etkileyebilir.”

İNSAN HAKLARI

“İnsan haklarına uyum sağlamamış olan bir davranış gösterilmiş olabilir. Kıbrıs’ta 1963 olayları, 1974 müdahalesi gibi bazı dönüm noktaları var. O dönemde Türkiye’de yaşayan Yunanlılar, hatta bunların arasında İtalyan asıllı olanlar sınır dışı edilmiş olabilir. İnsan hakları, azınlık hakları ya da Lozan Antlaşması’ndan kaynaklanan haklar ihlal edilmiş olabilir ama devletin bugün bu tür bir politikası yok. Daha doğrusu bugün değil, beş-on yıldan bu yana uygulanmıyor.Ancak icraatta, bilgi eksikliğinden kaynaklanan tek tük bazı olayların hala yaşandığı söylenebilir.” Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, bu konuda bazı örnekler verirken özelllikle Rum Ortodoks azınlığın vakıfları konusuna değinerek, ‘Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunulan dilekçelerden 323’ünün reddedildiğini, 623’ünün eksik bilgiler nedeniyle geri gönderildiklerini, diğer 192’sinin de Patrik tarafından sunulmuş olmaları nedeniyle reddedildiğini’ söyledi.”

BAZI TALEPLER VAR

“Ükemizdeki çeşitli azınlıkların konumu birbirinden farklıdır. Örneğin Rum azınlık, Batı Trakya’daki Türk azınlığın varlığı nedeniyle, sürekli olarak karşılıklılık konusu oluşturuyor. Diğer taraftan Ermeniler, Yahudiler ve Süryaniler konusu, Türk vatandaşları için çağdaş insan hakları ve Lozan’da öngörülen azınlık hakları konusu olarak karşımızda bulunuyor. Rum azınlığın siyasi açıdan yerine getirmek istemediğimiz bazı talepleri var. Yunanlılar ise bu gibi konuları, AB çerçevesinde çözüyor.”

SÜRYANİ MUAMMASI

“Süryaniler konusu farklıdır çünkü, Lozan’a göre Süryaniler gayrımüslim olmaları nedeniyle azınlık sayılıyorlar. Dışişleri Bakanlığı’nın tezi budur ve kanaatımızca Ermenilere ve diğerlerine yönelik tavırdan farklı bir tavır takınılmamalıdır. Buna rağmen bazı teşkilatlarımız Süryanilerin azınlık olmadığı, Türkiye’de azınlıkların Yahudiler, Ermeniler ve Rumlardan oluştukları görüşünü benimsiyorlar.” Gazetenin haberine göre temsilci bir milletvekilinin ‘Söz konusu teşkilatlar hangileri?’ sorusuna, “İçişleri Bakanlığı, bir dereceye kadar MİT ve daha fazla MGK” yanıtını veriyor.

AZINLIKLAR YABANCI MI?

“Gazetenin haberine göre temsilci, “Türk vatandaşı azınlık üyeleri İçişleri Bakanlığı yerine neden Dışişleri Bakanlığı’na başvuruyorlar? sorusunu “Bu insanlar yabancı değiller ama Dışişleri Bakanlığı’na geliyorlar. Aslında Türk vatandaşı oldukları için İçişleri Bakanlığı’na gitmeleri gerekiyor” yanıtını veriyor. Bu yanıt üzerine bir CHP milletvekili ‘Azınlıklar kendilerini yabancı mı hissediyor yoksa biz mi onları yabancılaştırdık? diye soruyor. Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin bu soruya verdiği yanıt ise şöyle “Tabii bu faktörler de var. Ancak bu, onların Batı’yı lehlerinde etkileme çabasından kaynaklanıyor.”

Stelyo BERBERAKİS

Yorumlar kapatıldı.