İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: İlerleme Raporu: Uygulama zayıf

29 Ekim 2003 — Kabul edilen uyum yasalarının uygulamaya geçirilmesinin önemine işaret edilen raporda, anadilde eğitim ve yayın konsundaki engellerin kaldırılması isteniyor. Avrupa Komisyonu, hükümetin AB reformlarını gerçekleştirme konusunda son derece kararlı adımlar attığını belirtiyor.

İlerleme raporunda, TBMM’de kabul edilen uyum paketlerinin gözden geçirilmiş ulusal program ile katılım ortaklığı belgesinde yer alan önceliklerin büyük bir kısmını kapsadığı belirtiliyor.

133 sayfadan oluşan ilerleme raporunda eleştiriler de bulunuyor. Avrupa Komisyonu, reform paketlerinin kabul edilmesine rağmen uyum yasalarının ve ilgili yönetmeliklerin henüz yayınlanmadığını, bu yüzden de yasaların henüz uygulanmadığını belirtiyor.

MGK’NIN ROLÜ ELEŞTİRİLİYOR

Raporda, eleştiri okları genel olarak siyasi merciiden çok, idari yapıya ve kadroya yöneltiliyor. Yasaların mecliste kabul edilmesinin ardından, uygulanabilmesi için gereken yönetmeliklerin bürokratik engelleri aşamadığı ve birçok bürokratın uyum yasalarının hayata geçirilmesini engellediğine vurgu yapılıyor. Avrupa Komisyonu raporunda, yasal değişiklikler gereği MGK’nın bir danışma kurulu haline geldiğini, ama siyasetteki ağırlığının devam ettiğini belirtiyor. MGK’nın, siyasetteki tartışmalı konularda, ön planda olmaya devam ettiğine de dikkat çekiyor.

‘SAVUNMA HARCAMALARI ŞEFFAF DEĞİL’

Avrupa Komisyonu, YÖK ile RTÜK’te de hala birer askeri üyenin bulunmasına da kayıt düşüyor. Savunma harcamalarının şeffaf olmadığını dile söyleyen Avrupa Komisyonu, bu harcamalarının savunma bütçesine dahil edilerek, meclis denetimine sunulması gerektiğini belirtiyor.

‘UYGULAMA ZAYIF’

Raporun Kopenhag siyasi kriterlerine uyum bölümünde, anadil eğitimi konusunda yasal düzenlemeler yapıldığı, ama yönetmelik yayınlanmadığından yasanın hala uygulanmadığını kaydediliyor. Bu konuda idari engellerin kaldırılmasının önemine işaret ediliyor ve Avrupa Komisyonu’nun 2004 yılında yasanın uygulanmasını gözleyeceği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu, anadilde radyo ve televizyon yayını önündeki idari engellerin de henüz kalkmadığını, RTÜK’ün konuyla ilgili yönetmeliği hala yayınlanmadığına işaret ediyor.

‘İŞKENCEYLE MÜCADELEDE GELİŞME YOK’

Kanun değişiklilerine rağmen, rakamsal açıdan ufak bir iyileşmenin dışında, işkenceyle mücadele konusunda gözle görülür bir gelişme yaşanmadığını belirten avrupa komisyonu, bu konudaki hakim kararlarının çelişkili olduğuna dikkat çekiyor. İlerleme raporunda, genel olarak ifade özgürlüğü önündeki yasal engellerin kısmen kaldırılmış olmasına rağmen, uygulamada çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalındığına da kayıt düşülüyor.

‘ANNAN PLANI İZLENMELİ’

Avrupa Komisyonu, Türk hükümetinin, Kıbrıs sorununun çözümü için, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın barış planını esas alarak müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediğini, bunun da memnuniyet verici olduğunu vurguluyor.

Yorumlar kapatıldı.