İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Gayrimüslim aday

Turan YILMAZ/ANKARA

AKP yönetimi, yerel seçimlerde İstanbul’un ilçelerinden birinde belediye başkanlığına gayrimüslim bir aday çıkarmaya hazırlanıyor. AKP bu girişimiyle, 2004’te müzakerelere başlama konusunda kararını açıklayacak olan AB’ye, ‘‘Türkiye, azınlıklara saygılı’’ mesajı vermeyi hedefliyor.

AKP’nin, İstanbul’un ilçelerinden birine ‘‘gayrimüslim’’ belediye başkan adayı göstermeye hazırlandığı öne sürüldü. AKP kulislerinde, gayrimüslim belediye başkan adayı için Şişli İlçesi’nden söz ediliyor. İstanbul’daki gayrimüslimlerle kurduğu yakın ilişkilerle tanınan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da, partisinin İstanbul örgütünde dillendirilmeye başlanan bu öneriye soğuk bakmadığı bildirildi.

AKP kulislerinde, İstanbul’un önemli bir ilçesinde belediye başkanlığına bir gayrimüslimin seçilmesinin, önümüzdeki yıl sonunda Türkiye’ye üyelik müzakerelerine başlayıp başlamama kararını verecek olan AB’ye de önemli bir mesaj olacağı yorumları yapılıyor.

YAZICI: ENGEL YOK

AKP Teşkilat Başkanı Hayati Yazıcı, Hürriyet’in konuya ilişkin sorusu üzerine şöyle dedi:

‘‘Henüz belediye başkan adaylarımızı belirlemeye başlamadık. Onun için parti yönetiminde bu aşamada gayrimüslim bir aday olup olmayacağı konusunu da konuşmadık. Şu anda gündemimizde böyle bir konu yok. Ama, her Türk vatandaşı bu görevlere aday olabilir ve seçildiği takdirde de bu görevleri üstlenebilir. Bunun önünde bir engel yoktur.’’

DİŞLİ: ŞIK OLUR

AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli de Hürriyet’e, ‘‘Böyle bir konuyu parti yönetimi olarak aramızda konuşmadık. Ama, gayrimüslim bir Türk vatandaşı neden belediye başkanı olmasın? Gayet de şık olur’’ dedi.

AKP kulislerinde belediye başkan adaylarıyla ilgili bazı isimler de konuşulmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için, geçtiğimiz seçimlerde de adaylığı gündeme gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ve DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nun adları geçmeye başladı.

ANADOLU KULİSİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise ANAP’lı eski Devlet Bakanı Işılay Saygın ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan’ın adlarından söz edilirken, AKP’nin yerel seçimlere ilişkin en önemli sürprizlerinden birinin ise Gaziantep Belediye Başkanı Celal Doğan’ın olabileceği öne sürülüyor. Irak krizinde Erdoğan ve parti yönetimi ile ters düşerek, kabine dışında kalan eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı istiyor.

Yorumlar kapatıldı.