İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: NAREK’İN 1000. YILI OŞAKAN’DA KUTLANDI

Önemli bir dini merkez olan, Oşakan S. Mesrob Maşdots Külliyesinde, birincisi 1999 yılında yapılan “Maşdots Okumaları”nın beşincisi gerçekleştirildi. 25 Ekim Cumartesi yapılan buluşmaya; din ve bilim adamları, yazarlar katıldılar. Bu etkinlik Grigor Narekatsi’nin ölümsüz “Madyan Voğberkutyan” eserinin 1000. yılına ithaf edilmişti ve “Maşdots’dan Horenatsi’ye kadar” başlığını taşıyordu.

Toplantı katılımcıları, Mesrob Maçdots’un buluşuyla yaratılan ve Narekatsi’nin dehasıyla kutsanan ermeni yazısının bugün de canlı olduğunu, bundan ötürü bu her iki dehaya müteşekkir olmamız gerektiğini vurguladılar.

Narekatsi’nin “Madyan”ının bugün 1000 yaşında olduğunu, kilise, devlet ve büyük bir kültürel miras edinmiş millet olarak, bunu en uygun şekilde anmamız gerektiğinini söyleyen Eps. Mesrob Aşcyan, yapıtın sadece şiir edebiyatının zirvesi değil, Allah’la konuşma, yakınlaşma olduğunu, Allah’a yönelik insanın en büyük misyonunun gerçekleşmesi olduğunu ifade etti. Çok az millet ve halkların tarihinde böyle eserlerin olduğunu, bununla gurur duymamız gerektiğini de söyledi Aşcyan.

Her bir ermeninin evinde, ermeni tarihi yanısıra, Narekatsi’ni “Madyan Voğberkutyan” eserinin, ermenilerin spirituel tarihini yansıtan bir çalışma, bir ruh hekim olarak bulunmaktaydı.

Antilyas’da da kutlandı

Kilikya Katoğikosluğu Basın Diavanı’nın bildirdiğine göre, Patriklik Kilisesinde özgün bir törenle Grigor Narekatsi’nin “Madyan”ının 1000. yılı kutlandı.

Tören Katoğikos Aram I’in himayesinde, tüm kilise ruhanileri ve halkın katılımıyla gerçekleştirildi.

Yorumlar kapatıldı.