İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Papa görevde kalmaya kararlı

VATİKAN – Papa II. Jean Paul, papalığının 25. yıldönümünü, yarı baygın vaziyette kutladı. Ancak Papa’nın sağlık durumunun giderek kötüleşmesi, Vatikan yetkilileri için idari açıdan giderek bir kaygı kaynağı haline geliyor.

Vatikan’da Papa’nın ölümü durumunda neler yapılacağı tüm ayrıntılarıyla belirlenirken Papa’nın, bir gün konuşamayacak duruma gelmesi ya da akli melekelerini yitirmesi durumunda ne olacağı ise meçhul. Katolik Kilisesi’nde hiçbir kişi veya kurulun Papa’yı görevden alma yetkisi yok. Katolik Kilise’nin anayasası konumundaki Kanonik Hukuk, Papa’ya görevden feragat etme hakkını tanıyor. Ancak görevini yapamaz duruma gelse de bu konuda feragate yanaşmayan bir Papa karşısında neler yapılabileceğine ilişkin herhangi bir yasal düzenlemeye de yer vermiyor.

Arjantinli kardinallerden Jorge Maria Mejia, İspanya’da La Nacion gazetesine verdiği özel demeçte, Papa’nın istifa mektubunu hazırlamış olabileceğini ileri sürdü. Ancak Arjantinli Kardinal Mejia’nın açıklamaları, kardinaller arasında tartışmalara yol açtı. Ayrıca Papa, 25’inci yıl kutlamaları sırasında Vatikan’da yapılan ayinde, ‘son nefesini verene kadar görevini sürdüreceği’ mesajını verdi.

Yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı ayinde, Papa konuşmasını yine tamamlayamadı. “İsa, takatimin kalmadığının farkında olsa da, çağrısına yanıt vermem ve bana yüklediği sorumluluğu üstlenmem için beni yüreklendiriyor” diyen Papa II. Jean Paul, daha sonra elindeki konuşma metnini okuma işini, yardımcılarına devretti.
(aa, afp)

Yorumlar kapatıldı.