İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Seçim sonuçları Azerbaycan’ı karıştırdı

16 Ekim 2003 — Aliyev’in yakın rakibi Musavat Partisi lideri İsa Kamber’in oy oranının yüzde 12.08 olarak açıklanmasının ardından, seçimleri yüzde 60 ile kendisinin kazandığını ileri süren Kamber, iktidarı hileyle suçladı.

Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibinin Başbakan İlham Aliyev olduğunu ilan etmesinin ardından Bakü sokakları savaş alanına döndü. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, muhalefet yandaşları tarafından düzenlenen izinsiz gösterilerde 2 kişi hayatını kaybetti.

Azadlık meydanında, başlayan gösteriler, havanın kararmasından sonra Müsavat Partisi merkez binası önünde de bir süre devam etti. Güvenlik güçleri, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) merkezi ve Merkez Seçim Komisyonu (MSK) başta olmak üzere devlet kurumları çevresindeki güvenlik önlemlerini artırırken, mağazalar kepenklerini indirdi. Göstericilerle polis arasındaki çatışmalarda, 100 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Öte yandan, Musavat Partisi Başkanı İsa Kamber’in korumaları gözaltına alınırken, Kamber’in evinin çevresinde önlem alındı. Kamber’in nerede olduğu henüz bilinmiyor.

İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) İcra Sekreteri Ali Ahmedov, düzenlediği basın toplantısında, “olayların önceden planlandığını” söyledi. YAP milletvekilleri de, gösterilerin sorumlusunun Musavat Partisi olduğunu öne sürdü.

TRT EKİBİ ZOR DURUMDA KALDI

Bakü’de görev yapan TRT ekibi de, gösterilerde zor durumda kaldı. TRT Bakü ekibinden Ağasi Hun ve Elhan Şahinoğu ile kameraman Celal Çevirgen, güvenlik güçlerinin göstericilere karşı ayırım gözetmeksizin güç kullanması sırasında polis darbelerine maruz kaldı. Olay sırasında TRT’ye ait kameranın hasar gördüğü öğrenildi.

Azadlık meydanındaki çatışma ile sokak ve caddelerde süren polis-gösterici kovalamacası sırasında 30’a yakın gazeteci de yaralandı.

İLHAM ALİYEV BİRİNCİ

Azerbaycan Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Mezahir Penahov, oyların yüzde 90’ından fazlasının sayıldığını ve İlham Aliyev’in oyların yüzde 80’ini aldığının belirlendiğini bildirdi.

Seçimlerin demokratik koşullarda yapıldığını belirten Penahov, İlham Aliyev’in yeni cumhurbaşkanı olduğunun kesinleşip kesinleşmediğinin sorulması üzerine, “Bunun için MSK’nın resmi kararını beklemek gerekir. Ancak böylesine açık fark varken kimin cumhurbaşkanı seçildiği de bellidir” dedi. Açıklamaya göre, İlham Aliyev’i takip eden ilk üç adayın aldıkları oy ve yüzde oranları da İsa Kamber 353 bin 517 (yüzde 12.08), Lale Şövket Hacıyeva 92 bin 405 (yüzde 3.31) ve Etibar Memedov 75 bin 996 (yüzde 2.71) olarak sıralanırken, diğer 4 adayın toplam oy oranı da yüzde 2.33 olarak belirlendi.

KAMBER İTİRAZ EDİYOR

Aliyev’in yakın rakibi Musavat Partisi lideri İsa Kamber’in oy oranının yüzde 12.08 olarak açıklanmasının ardından, seçimleri yüzde 60 ile kendisinin kazandığını ileri süren Kamber, iktidarı hileyle suçladı. Resmi olmayan seçim sonuçlarını NTV’ye değerlendiren Kamber, seçimleri aslında kendisinin kazandığını, hükümetin, muhalefetin temsilcilerini ve uluslararası gözlemcileri sandık başlarından kovduğunu savundu.

MHP’Lİ GÖZLEMCİ DE GÖZALTINA ALINDI

Ayrıca, yaşanan gerginlikler sırasında seçimleri gözlemci olarak izlemek için Bakü’de bulunan Milliyetçi Hareket Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi Suat Başaran da gözaltına alındı ancak nerede tutulduğu konusunda bilgi verilmedi. Daha önce gözaltına alındığı belirtilen Atilla Kaya’nın, tutuklananlar arasında olmadığı belirlendi. Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği ise, Atilla Kaya ve Suat Başaran’ın yaralandığı ve tutuklandığına ilişkin haberlerin “asılsız ve gerçeği yansıtmadığını” bildirdi.

AGİT: SEÇİM STANDARTLARIN ALTINDA

Gözlemcilik görevini yürüten Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Azerbaycan’daki seçimlerin uluslararası standartların çok altında olduğunu duyurdu.
Azerbaycan’da sonu belli seçim

ALİYEV OYUNU ABD’DE KULLANDI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in seçimde oyunu, tedavi görmekte olduğu ABD’nin Cleveland Kliniği’ne götürülen oy sandığında kullandığı bildirildi. Azerbaycan devlet haber ajansı Azertac’ın, Azerbaycan’ın Washington Büyükelçiliği’ne dayanarak verdiği habere göre Aliyev, seçim görevlilerinin, seyyar bir oy sandığını Cleveland’a götürmeleri sonucu oy kullandı.

AMİP VE AHCP: SEÇİM SONUÇLARINI TANIMIYORUZ

Azerbaycan Milli İstiklal Partisi ve Halk Cephesi Partisi, seçim sonuçlarını tanımadıklarını bildirdiler. AMİP merkezinden yapılan açıklamada, “seçimlerin demokratik koşullarda yapılmadığı, polis ve kimliği belirsiz sivil giyimli insanların baskı ve kaba güç uygulamaları altında gerçekleştirildiği” öne sürüldü. “İlham Aliyev’in Başbakan olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasının ve Merkezi Seçim Komisyonu’nun görevi olduğu halde konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürmemesinin seçimler sürecindeki en açık yasadışı uygulama olduğu” savunulan açıklamada, “oy verme sürecinde de sandıklara önceden doldurulmuş toplu oy pusulası atılması, muhalefeti temsil eden gözlemci ve komisyon üyelerine baskı uygulanması ve oy verme bölgesinden çeşitli yollarla uzaklaştırılmaları, bölge yöneticilerinin oy kullanma sürecine müdahale etmesi gibi çeşitli usulsüzlüklerin yapıldığı” ileri sürüldü.

‘ÖZGÜR VE DEMOKRATİK SEÇİM’

Azerbaycan seçimini izlemekle görevli Rus heyetinin başkanı Yuri Yarov, “Seçimlerin özgür ve demokratik bir ortamda yapıldığını” söyledi. Yarov, İtar-Tass’a yaptığı açıklamada, “Azeri yetkililerin, seçimden kısa bir süre önce oluşturduğu Seçim Kurulu’nu, Avrupa standartlarını karşılayan bu başarılı seçim organizasyonundan dolayı kutluyorum” dedi.

Adaylar arasında gergin bir rekabetin olduğunu ifade eden Yarov, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerden 150’den fazla gözlemcinin yaklaşık 1000 oy verme merkezinde görev yaptığını kaydetti. Değişik partilerin temsilcilerinin oy verme ve oy sayımı sırasında seçim yasalarının bir kısmını ihlal ettiğini belirten Yarov, bazı kayıtlı seçmenlerin adlarını listelerde bulamadığını söyledi. Yarov, yaşanan bu ihlallerin vahim boyutta olmadığını ve insanların özgür iradesi üzerinde olumsuz bir etkiye mahal vermediğini savundu.

Yorumlar kapatıldı.