İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Vatikan Türkiye’den gayrimenkul istemiş

Türkiye’nin, “Katoliklerin sahip olduğu gayrimenkullerin Vatikan’ın malı sayılması” yönündeki talebi reddettiği ortaya çıktı. Yine, Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) Süryanileri Lozan kapsamına giren azınlıklardan saymadığı öğrenildi.

Bu bilgileri, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun dünkü toplantısına katılan Dışişleri Bakanlığı temsilcileri verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı temsilcilerinin katıldığı toplantıda, azınlık cemaatlerinin durumu ele alındı. Dışişleri temsilcisi Vatikan’ın, diğer ülkelerde olduğu gibi Katoliklerin Türkiye’deki gayrimenkullerinin de Vatikan’a ait sayılması için sözleşme yapmak istediğini, ancak Türkiye’nin bunu kabul etmediğini açıkladı. Komisyonda verilen bilgiler doğrultusunda MGK ve İçişleri Bakanlığı’nın da Süryanileri Lozan statüsünde azınlık saymadıkları ortaya çıktı.

Diğer yandan, komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını cevaplayan temsilciler, “azınlıkların makul taleplerinin karşılanabileceğini” belirttiler. AB’ye uyum yasalarının bazı sıkıntıları ortadan kaldırdığı vurgulanırken, özellikle Antalya ve Alanya’ya yerleşen emekli Hıristiyanların cemaat oluşturdukları, bunların ibadethane ihtiyaçlarının karşılanmasında bir sakınca olmayacağı anlatıldı. Bunun ekonomiye katkısının olacağına dikkat çekildi. Zekai Özçınar, Ankara

Yorumlar kapatıldı.