İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Tapu, Hazreti İsa´yı arıyor

Saffet KORKMAZ / ANKARA

TBMM İnsan Hakları Komisyonu zor durumda… Çünkü Azınlık Vakıfları, gayrimenkullerini tescil ettirmek istiyor. Bu mallar ‘‘İsa’nın Evi’’, ‘‘Meryem’in Evi’’ gibi isimllerle kayıtlı. Devir için de ya o kişilerin ya da mirasçılarının gelmesi lazım…

Azınlık vakıfları, gayrimenkullerini adlarına tescil ettirmeye çalışınca, tapu kayıtlarındaki ilginç engellerle karşılaştılar. Özellikle Osmanlı döneminde kurulan vakıfların bugünkü temsilcileri, tapuya gittiklerinde bu malların, ‘‘İsa’nın Evi’’, ‘‘Meryem’in Evi’’, ‘‘Aziz Nicholas’ın evi’’ olarak kayıt altına alındığını gördüler. TBMM İnsan Hakları Komisyonu dün azınlık vakıflarının sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerilerini tartışmak üzere toplandı. Komisyona katılan Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı temsilcileri, vakıfların karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak bilgi verdiler. Azınlık vakıflarının taleplerinin başında, gayrimenkullerinin tescilinin yapılmasının geldiği biliniyor. Bu amaçla 7. Uyum Paketi’yle vakıfların gayrimenkullerine sahip çıkmaları olanağı sağlanmıştı. Bürokratların verdiği bilgiye göre, bu konuda şu gelişmeler yaşanıyor:

İSME KAYITLI

Azınlık vakıflarının büyük kısmı hükmi şahsiyete ait olsa da bir kısmı kişi ismine kayıtlı. Osmanlı zamanında kurulan vakıflar, mal varlıklarını hastane, okul, ibadethane olarak kayda geçirmişler.

BİLDİRİLMEMİŞ

1974’de Türk Hükümeti, bu vakıflara, mallarının kayıtlarını bildirmelerini ve bunların kendilerine verileceğini ilan etmiş. Büyük kısmı mallarını bildirmiş. Ancak bazı vakıflar, isme kayıtlı olan ve vakıf tarafından kullanılan malları, ‘‘Elimizden alabilirler’’ korkusuyla bildirmemişler.

İSTENDİ AMA

Yeni uyum yasasıyla birlikte bu isme kayıtlı olanların vakıf malı olması için başvuruda bulunuyorlar. Bu malların tapu kayıtları incelendiğinde, ‘‘İsa’nın Evi’’, ‘‘Meryem’in Evi’’, ‘‘Aziz Nicholas’ın Evi’’ olarak yazıldıkları görülüyor. Bizim sistemimize göre kişi mallarının devri için o kişinin ya da mirasçılarının imzası gerekiyor. İşler burada düğümleniyor.

Yorumlar kapatıldı.