İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Azınlık sorunları mercek altında

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Türkiye’deki dinsel azınlıkların sorunlarıyla ilgili olarak başlattığı çalışma kapsamında, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı temsilcilerinin görüşüne başvurdu

Alınan bilgiye göre, temsilciler, Lozan Anlaşması’na göre azınlık sayılan Ermeni ve Musevilerin ibadetlerini yerine getirmede sıkıntı yaşamadıkları, ancak Fener Rum Patriği Bartholemeos’un din adamı ihtiyaçlarının karşılanması için Heybeliada Ruhban Okulunu’nun yeniden açılması konusunda lobi faaliyeti yaptığına işaret ettiler.

Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması isteğine karşılık, ilahiyat fakülteleri bünyesinde eğitim verilmesi önerisine cemaat temsilcilerinin sıcak bakmadığı kaydedildi.

Azınlıkların isteklerinin ”karşılıklılık” esasına göre değerlendirildiğine dikkat çekilirken, Süryaniler konusunda yaşanan sıkıntının ise ”MİT ve MGK’nın bunları azınlık olarak tanımamasından kaynaklandığı” ifade edildi.

VATİKAN’IN İSTEĞİ

Vatikan’ın, diğer ülkelerde olduğu gibi, ”Türkiye’de Katoliklere ait gayrımenkullerinin Vatikan’a ait sayılması” için sözleşme yapmak istediği, bunun Türkiye tarafından kabul edilmediği bildirildi.

Türkiye’de protestanların cemaat oluşturacak sayıda olmadığı, misyonerlik faaliyetlerinin en çok bunlar tarafından yapıldığı kaydedildi.

Türkiye’ye gelip yerleşen yabancıların ibadetlerini yerine getiremedikleri konusundaki şikayetlerin AB uyum paketleri kapsamında giderildiği, imar mevzuatına aykırı olmamak kaydıyla ibadethane açma başvurularına izin verildiği hatırlatıldı.

VAKIFLARIN MÜLK EDİNMESİ

Toplantıda, azınlık vakıfları hakkında da bilgi verildi.

Türkiye’de 161 azınlık vakfı bulunduğu, bunların mülk edinmedeki sorunlarının giderilmesi amacıyla AB uyum paketlerinde düzenlemeye gidildiğine işaret edildi.
(aa)

Yorumlar kapatıldı.