İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERİVAN’DA TRANSECA KONFERANSI

Dün erivan’da Transeca Hükümetlerarası Komisyonu’nun 3. yıllık konferansı başladı. 1993 yılında kurulan Transeca (Avrupa-Kafkasya-Asya nakliye hattı)10 yıl zarfında, 8’i yatırım amaçlı olmak üzere 60 proje gerçekleştirdi. Ermenistan Ulaşım ve İletişim bakanı Antranik Manukyan, Transeca’nın Güney Kafkasyada gerçekleştirdiği 2 projenin önemini vurguladı. Bunlar; Bakü-Erivan-Tiflis yolunun onarımı ve teknik-ekonomik destek sağlanması ve Kafkas ülkeleri arasında Fiber optik kablo hattının döşenmesi. Bu son projenin değeri 15 milyon dolar olup Ermenistan’a 5 milyon dolarlık kısmı tahsis edilmiş durumda.

AB’nin finansörlüğüyle yaratılan ilişkin projenin ermenistan’da gerçekleştirdiği anılmaya değer adımlardan biri de “Kırmızı Tepe” Yük istasyonu’nun modern teknolojiyle donatılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi oldu. Burada 40 tona kadar yüklere hizmet verilmekte.

Transeca 2003 yılı konferanslarınıa Ermenistan başkanlık yapmakta olup, bu konferansa Moğolistan hariç tüm üye ülkeler katılmaktaydı. Konferansta Avrupa komis.’dan Per Brix Knutsen ve Azerbaycan temsilcisi Akif Mustafayev konuşmalar yaptılar. Mustafayev; Avrupa-Kafkasya-Asya yolunun gelişimine yönelik çok yönlü anlaşmanın 5 yıl önce bakü’de yapıldığını hatırlattı ve bu programa katılmak için bakü’deki Sekreterliğe İran ve Afganistan’ın da başvuruda bulunduğunu söyledi.

Konferans arasında basının sorularını yanıtlayan Ermenistan’daki İran Elçisi Farhat Koleyni, bölgenin önemli bir ülkesi olan ülkesinin bu programa katılımının olası olduğunu söyledi.

Konferans çalışmaları bugün, kabul edilecek Erivan deklerasyonuyla son bulacak.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.