İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: BİZ ERMENİSTAN’IN GÜVENLİĞİNE YÖNELİK HERHANGİ BİR TEHDİDE HERZAMAN KARŞI DURURUZ

ABD elçiliğinin her ay düzenlediği ve artık gelenek haline gelen basın toplantısında elçi Ordway, farklı konulara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sorulan konular arasında; Ermenistan-Türkiye ilişkileri, NATO’ya üyelik, Karabağ sorunu, terorizm, ve diğer konulara ilişkin sorular soruldu.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ilişkin iyimser olduğunu belirten Ordway, sorunun Soykırım’ın tanınmasından daha ziyade, bundan dersler çıkarılarak, iki ülke ilişkilerinin nasıl geliştirilecekleri yönünde uğraşmaları gerekir, dedi. ABD’nin Soykırım’ın tanınmasına ilişkin olarak Ermenistan ve türkiye arasında aracı olup olamıyacağı sorusuna elçi, yasal tasarılar yoluyla soruna çözüm bulunamayacağını, çözümün her iki ülke ilişkilerinin çok yönlü diyaloğunun yoğunlaşmasında olduğunu belirtti.

Soykırımın kabulünün Ermenistan’in güvenliği açısından önemli olduğu yönündeki görüşle hemfikir olmayan elçi, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu ve şimdi ve gelecekte benzer bir tehdit unsuru olmadığını, NATO’yla işbirliğini güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğunu kabul ettiklerini ve herhangi bir ülkenin Ermenistan veya bölgedeki diğer bir ülkenin toprak bütünlüğüne karşı tehdidi durumunda, kendilerinin her zaman karşı duracaklarını söyledi.

Azerbaycan’daki ermeni karşıtlığının son zamanlarda artması ve Karabağ sorununun askeri yoldan çözümüne ilişkin çağrılarla ilgili olarak, savaşın sadece iki ülke için deği tüm bölge için bir felaket olacağını, kendilerinin heriki ülke devlet başkanlarıyla görüştüklerini ve sorunu barışçı yoldan çözecekleri yolunda teyid verdiklerini söyledi.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.