İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: `Büyük Ermenistan´?

Hakan Aksay

Etkin lobi çalışmalarıyla dünyaca ünlü Ermeniler yeni bir atağa kalktı. Moskova’da bir araya gelen 52 ülkeden 138 Ermeni örgütünün temsilcileri Dünya Ermeni Organizasyonu’nu (DEO) kurdu.

Ermeni lobileri daha önce de benzeri girişimlerde bulunmuştu. Bu kez Rusya Ermenileri Birliği Başkanı Ara Abramyan’ın girişimiyle hem Ermenistan’dan hem Rusya’dan hem de ABD, Fransa ve öteki ülkelerden Ermeniler’in aktif katılımıyla yeni bir deneme yapılıyor.

Moskova’daki kurucu kongre sonunda yapılan açıklamaya göre DEO’nun merkezi Ermenistan’da olacak. Kısa süre içinde Rusya’da, ABD’de, Fransa’da ve Ortadoğu’da temsilcilikler açılacak.

* * *

DEO’nun başına seçilen Abramyan’a göre dört öncelikli hedef var:

– Ermeni devletinin korunması ve geliştirilmesi,

– Soykırımı Türkiye de dahil bütün ülkelerin kabul etmesi ve Karabağ sorununun barışçı çözümü yolunda çaba harcanması,

– Uluslararası terörizmle ve yoksullukla mücadele edilmesi,

– Ekonomik bütünleşme yolunda gayret gösterilmesi.

Kendisi de bir işadamı olan Abramyan, Ermenistan ekonomisine on milyonlarca dolar yatırımın hazır olduğunu, Ermeni diasporalarının maddi olarak destekleneceğini ilan etti. Kongrede DEO’nun kuruluşuyla birlikte, uluslararası bir Ermeni holdinginin oluşturulması yolunda da karar alındığı bildiriliyor.

* * *

Siyasi ve ekonomik birlik gerektiren bu önemli kararların uygulanmasında çeşitli ülkelerden Ermeni liderler arasında ne derece uyumlu bir çalışma olacağını zaman gösterecek.

Kulislerden sızan söylentilere göre, Abramyan ile ‘Nedense Erivan’da değil Moskova’da toplanan kongreye katılmak zorunda kalan’ Ermenistan Başkanı Koçaryan arasında gerginlik var. Kimileri, Abramyan’ı şimdiden Ermenistan’ın bir sonraki başkanı ilan etmiş durumda.

Kongrede dünyada 7 milyon Ermeni olduğu, bunun 2.5 milyondan fazlasının Rusya’da (yalnızca Moskova’da 400 bin) yaşadığı söylendi.

* * *

Moskova’daki kongreye yalnızca dünyanın çeşitli ülkelerinden değil, Rusya’nın içinde de farklı siyasi güçlerin temsilcileri katıldı. Putin’in yalnızca katılmakla yetinmeyip iki kez konuşma yapması dikkat çekiciydi. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı İvanov’dan Moskova Belediye Başkanı Lujkov’a, eski Sovyet Başbakanı Rıjkov’dan ‘Ağrı Dağı’nda 15 yıl sonra Ermeni bayrağı dalgalanacağını’ müjdeleyen Jirinovski’ye kadar birçok Rus lider oradaydı.

Bu organizasyon çalışmasının başarısında Abramyan’ın önemli payı var. Son zamanlarda Ermenistan’ın Rusya’ya borçlarını ödemesi yolunda aracılık eden Abramyan sayesinde pek çok Ermeni işletmesi Rusya’nın mülkiyetine geçti.

Yeltsin sonrasında Rusya’nın Azerbaycan’la ilişkilerini düzeltmesi Ermeniler arasında rahatsızlık yaratmıştı. Şimdi Rusya’nın Ermenistan’a doğru bir adım attığı söylenebilir. Daha kapsamlı sonuçlar çıkarmak için Azerbaycan seçimleri sonrası gelişmelere bakmak gerekecek.

Yorumlar kapatıldı.