İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ermeni’ye Rus gazı

Nerdun HACIOĞLU MOSKOVA

Ermeni diasporasını bir çatı altında buluşturmayı hedefleyen Dünya Ermenileri Örgütü Kurucu Kongresi’nin açılışını Moskova’da Rus Devlet Başkanı Putin yaptı. Putin’in ayrılmasıyla birlikte ortam fanatikleşti. Rus milliyetçi lider Jirinovski, ‘‘15 yıl sonra Ağrı’nın zirvesinde Ermeni bayrağı dalgalanacak’’ diyerek Ermenileri coşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya Ermenileri Organizasyonu Kurucu Kongresi’nin açılışını Moskova’da yaptı. Putin’in Ermeni diasporasını bir araya getiren toplantıdan ayrılmasından hemen sonra Türkiye aleyhinde hava esmeye başladı. Rus milliyetçi lider Vladimir Jirinovski, ‘‘15 yıl sonra Ağrı dağı tepesinde Ermeni bayrağı dalgalanacak’’ dedi. Moskova’daki Türkiye Büyükelçisi, konuşma metinlerini inceledikten sonra resmi açıklama yapacağını açıkladı.

‘‘Tüm dünya Ermenileri birleşin’’ sloganıyla geçen kongre Moskova’daki meşhur Kızıl Meydan’a 500 metre mesafedeki SSCB döneminde ‘‘Kongreler evi’’ olarak bilinen ‘‘Sütunlu Saray’’da yapıldı. Moskova’da uzun yıllar faaliyet gösteren Rusya’daki Ermeni Birliği Başkanı Ara Abramyan inisiyatifiyle temeli atılan yeni Dünya Ermenileri Organizasyonu Kurucu Kongresi’ne 52 ülkeden, 138 ermeni örgütünden 300 delege katıldı.

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın da katıldığı toplantıda Putin, Ermeni diasporasına cesaret veren ifadeler kullandı. Putin konuşmasında Çarlık Rusyası döneminde 1’inci Pedro kararnamelerinden birini hatırlatarak ‘Ermeni ahaliye nazik davranmalı, gereken kolaylıklar sağlanarak Rusya’daki sayılarının artması sağlanmalı’ cümlesini okudu. Tıka basa dolu salonda büyük alkış koptu.

TÜRKLERİ ÇIPLAK BIRAKIN

Putin’in 20 dakika sonra ayrılmasının ardından kürsüye çıkan konuşmacılardan Moskova’da temeli atılan Dünya Ermenileri Organizasyonu’nun ana hedeflerinden birinin Türkiye olduğu anlaşıldı.

Rusya’nın ünlü aşırı milliyetçi politikacısı, Duma Başkan Yardımcısı Vladimir Jirinovski ‘Türkleri çıplak bırakmak gerek. Soykırım meselesi üzerine gidilerek Türkiye’ye yüklü tazminatlar ödetmek gerekli. 15 yıl sonra Ermeni bayrağı Ağrı dağı tepesinde dalgalanacak’ ifadelerini kullandı.

ABD’den Ermeni temsilci Azatyan ise Ermeni diasporasının geçmişteki başarılarını sıralayarak ‘Geçtiğimiz yıllar birlikten güç doğduğunu gösterdi. Birlikte çalışarak Dağlık Karabağ’da önemli zafer elde ettik. Bu yeni köprüyüyle birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz’ dedi.

Toplantı metinlerini inceliyoruz

Rusya’daki Türkiye Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, Moskova’da yeni oluşumu açıklanan Dünya Ermenileri Organizasyonu Kurucu Kongresi’ni yakından izlediklerini açıklayarak ‘Böyle bir toplantının yapıldığını biliyoruz. Bizim için önemli olan resmi Rusya yönetici ve yetkililerinin burada kullandığı ifadelerdir. Toplantı metinlerini inceledikten sonra resmi bir açıklama yapabilir duruma geleceğiz’ dedi. Büyükelçi Taşkent, Ankara resmi tepkisinin bir iki gün içerisinde alınabileceğini de belirtti.

100 milyon dolarlık lobi şirketi kuruyorlar

Yeni kurulan organizasyonun, Ermeni diasporasına değişik ülkelerdeki lobi faaliyetleri için mali kaynak sağlayacak şirket kurmayı planladığı da ortaya çıktı. Organizasyon kısa sürede holding yapısına kavuşturularak 100 milyon dolarlık sermaye biriktirecek. Rusya’daki Ermeni Birliği Başkanı Ara Abramyan dünya çapındaki lobi faaliyetleriyle ilgili sözde soykırım meselesinin ilk sıralarda geldiğini söyledi. Abramyan ‘Soykırımın tanınması ve sonuçlarının giderilmesi milli bir mesele ve çalışmalarımız bu yönde devam edecektir. Dünya Ermenileri Organizasyonu bünyesinde profesyonel politikacı ve hukukçulardan oluşan bölümler kurularak Ermeni-Türk ilişkileri ele alınacak. Ermeni sorunu enstitüsü de kurulabilir’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.