İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: 12 MİLYON ERMENİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ MOSKOVA’DA BAŞLIYOR

Dünyanın 52 ülkesinden temsilcilerin katıldığı Dünya Erm. Kuruluşu (DEK)Kurucu kongresi Moskova Sendikalar sarayı Sütunlu salonunda devam ediyor.

Rus bir gazetecinin DEK kurucu kongresinin neden Erivan’da değil de Moskova’da yapıldığına ilişkin soruya, etkinlik katılımcıları, tüm dünya ermenilerinin yaklaşık ¼’nün Rusya’yı vatan olarak kabul ettiğini söylediler. “Rosiya” TV muhabiri, kongre katılımcılarının, rusya’da en büyük ermeni topluluğunun yaşamasından ötürü, dünyadaki 12 milyon ermeninin birleştirtilmesine Moskova’dan başlandığının altını çizdi.

Bu ermenileri birleştirmeye yönelik ikinci deneme. New York’ta 1946 yılında yapılan ilk deneme, tüm ermenilerin tanımamasından ötürü başarısızlığ uğramıştı.

Kongre katılımcılarını rusça ve ermenice selamlayan Rusya Fed. Devlet başkanı Vladimir Putin, ermenilerin mOskova’da düzenlediği kongrenin anlamlı olduğunu, zira ermenilerin ve rusların sava ve barış zamanlarında birlikte olduklarını söyledi.

Daha sonra yarı şaka yollu dışişleri bakanı İgor İvanov’la arasında geçen konuşmayı anlattı Putin. Gürcü asıllı Dışişleri Bakanı İvanov’un Kongre’de olmasını şüpheyle karşılayan Putin’e İvanov, “Ben Rusya Hükümetinde tüm kafkas insanlarını temsil ediyorum” dedi.

Putin, Kongre’de hazır bulunanlara, Çar I. Peto’nun bir emirnamesini hatırlattı. Burada, “ermenilerin mümkün olduğunca kalplerini kazanın ve (öyle) zorunlu durumlar hazırlayın ki, zevkle ve daha büyük sayılarla gelsinler” denmektedir.

Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Ermenilerin Rusya’ya entegre olmuş ve en büyük toplumlardan biri olduğunu vurguladı ve “O Rusya’ya aittir, onun sorunlarıyla yaşamaktadır ve ermeni-rus işbirliğinin güçlü köprüsüdür” dedi.

Yorumlar kapatıldı.