İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Azınlıklar, AB’ye şikayetten son anda vazgeçmiş

Taleplerini Meclis ve hükümete ileten Hıristiyan azınlık cemaatlerinin, konuyu doğrudan Avrupa Birliği (AB) platformuna götürmekten son anda vazgeçtikleri anlaşıldı. Rota değişikliğinde Ermeni Patriği Mesrob II’nin itirazının etkili olduğu belirtildi.

Patriğin, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda “Önce Türkiye’nin muhatap alınmasını ve talep metninin yumuşatılmasını önerdim.” dediği öğrenildi. Dört azınlık cemaatinin temsilcisi, ortak isteklerini içeren bir mektubu geçen hafta Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na sunmuştu. Mektubun, bir tartışma sürecinden geçerek Meclis’e ulaştığı ortaya çıktı. Diğer cemaatlerin temsilcileri, azınlık haklarının yer aldığı bir metni Ermeni Patriği Mesrob II’ye getirdi ve bunu AB yönetimine vereceklerini belirtti. Ancak Patrik, AB’den önce Türkiye yönetiminin muhatap alınmasının daha doğru olacağı görüşünü savundu. Patrik, ayrıca, imzalamayacağını söylediği metnin yumuşatılmasını istedi. Bunun üzerine hem metin yumuşatıldı hem de Meclis’te karar kılındı. Patrik Mesrob II, bu bilgiyi daha sonra tek başına ziyaret ettiği komisyonda doğruladı. Komisyon üyeleri de sorunların çözümü açısından bu yolun daha doğru olacağını vurguladı.

Diğer yandan, din adamı açığının kapatılması için okul isteyen azınlık cemaatleri, bu konuda da görüş ayrılığı yaşıyor. Ermeni ve Süryani cemaatlerinin, komisyona, “bir üniversite bünyesinde kurulacak teoloji fakültesinin bu ihtiyaca cevap vereceği” görüşünü ilettikleri; ancak diğer cemaatlerin ayrı okul talebini seslendirdikleri belirtildi. Zekai Özçınar, Ankara

Yorumlar kapatıldı.