İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Ermeni Patriği ile THY´nin arası açıldı

İnanç ziyaretine katılmak için Van’a gitmek isterken THY’den “uçakta yer kalmadı” yanıtı alan Ermeni Patriği Mesrob II sert tepki gösterdi

Van’ın Akdamar adasına düzenlenen inanç ziyaretine katılmak isteyen Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, bir hafta önceden yer ayırtmasına rağmen TK 806 sefer sayılı Van uçağına alınmadığını iddia ederek THY’yi suçlayan ağır bir açıklama yaptı.

“Birileri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Patrik’in, bu ülkenin başka bir bölgesindeki kutsal bir mekanı ziyaretinden rahatsızlık mı duyuyor? Sayın Diyanet İşleri Başkanı’na da aynı muamele yapılır mıydı” gibi soruların yer aldığı bu ağır açıklamaya THY Basın Sözcüsü Recep Güvelioğlu’ndan anında yanıt geldi. Patrik Mesrob II’nin zamanında check-in yaptırmadığı için uçamadığı belirtilen açıklamada, Patrik’in soruları için “Olayın üzüntüsünden kaynaklanan ve maksadı aşan görüşler” denildi.

Ermeni Patrikliği ile THY arasında polemiğe dönüşen olay Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre şöyle gelişti

“Uçak bilet ve koltuk numarası, VIP Turizm tarafından bir hafta önceden rezerve edilen Patrik Mesrob II ve refakatindeki din görevlisi V. Seropyan, dün sabah 07.50’de kalkacak uçağa binmek üzere geldiğinde, uçakta yer olmadığı söylendi. Daha sonra da Patrik’e refakatindeki din görevlisinden ayrı 27’inci sıraya oturabileceği bildirildi. Teklifi kabul etmeyen Patrik, üst makamlara şikayet edeceğini belirtince VİP Salonu Amiri’nin, ‘İstediğiniz yere şikayet edebilirsiniz’ yanıtıyla karşılaştı. Patrik, 08.50 Ankara aktarmalı uçağa binme teklifini ise Van Valisi ile randevusu gerçekleşmeyeceğinden, geri çevirdi. Türkiye Ermenileri Patriği, iki yıl önce de Akdamar’daki kiliseyi ziyaret etmek istemiş, ancak ‘kimliği kesinlik kazanmayan’ ve ‘Vali’yi aşan bürokratların’ engellemesi sonucu bu arzusu olmamıştı.”

‘VAN’A YİNE GİDEMEDİM’

Patrik Mesrob II olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada da şu ifadeleri kullandı

“Bu ne yazık ki ikinci kez oluyor. Dinler ve kültürlerarası diyalog adına üzgünüm. Kıtalararası hizmet veren THY’nin, bu gibi bir şey yapacağını anlamakta güçlük çekiyorum. Çok yazık. Hani inanç turizmi desteklenecekti? Acaba birileri, Türkiye’de resmen tanınan dini cemaatlerden birinin ruhani liderinin, TC. vatandaşı bir patrikiğin, bu ülkenin başka bir bölgesindeki kutsal bir mekanı ziyaretinden rahatsızlık mı duyuyor? Eğer öyleyse, hani hukuk devletinin anayasasında din farkı gözetilmiyordu? Sayın Diyanet İşleri Başkanı’na aynı muamele yapılır mıydı?” dedi.

Patrik’le randevusu olan Van Valisi Hikmet Tan da , “Patrik’le görüşmemiz Van’ın inanç turizmi açısından önemli bir görüşme olacaktı” dedi.

THY: Doğrudan bizi arasınlar

THY Basın Sözcüsü Recep Güvelioğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı

“07.50 İstanbul-Van uçuşuna on dakika kala Sayın Patrik ve din görevlisinin biletleri VIP’deki THY görevlilerine verilmiştir. Bilindiği gibi İstanbul-Van seferleri inanılmaz bir dolulukla yapılmaktadır. Check-in için en geç 20 dakika öncesinden başvurmak zorunluluğu da vardır. Çok geç kalındığı için, tüm olanakların zorlanmasına rağmen kendilerine bu uçakta yer bulunamamıştır. Sayın Patriğin mağduriyetini önlemek için bir sonraki Ankara aktarmalı 8.50 uçağında ve malesef arka sıralarda yer bulunabilmiş, ancak sayın Patrik yolculuk yapmayacağını ve şikayetçi olacağını bildirmiştir. Sayın Patrik’in bir başka seyahati gerek gördüklerinde, organizasyon konusunda bu hataları yapan organizatörleri değil, doğrudan bizi aramaları halinde hiçbir sorun kalmayacağını acizane kendilerine iletirim. Üzüntümüz, Sayın Mesrob II’nin ‘Kıtalararası hizmet veren THY’nin bu gibi bir şey yapacağını anlamakta güçlük çekiyorum’ cümlesiyle başlayan ifadeleriyle daha da artmıştır. Bu sözlerin, olayın üzüntüsünden kaynaklanan ve maksadı aşan görüşler olduğunu söylemenin, bir ruhani lidere saygı konusundaki en iyi yaklaşım olacağı kanısındayım.”

Gökhan ARTAN

Yorumlar kapatıldı.