İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Patrik Van´a Gidemedi

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİĞİ
VAN İLİNİN AKDAMAR ADASI’NA DÜZENLENEN
İNANÇ ZİYARETİNE KATILAMADI.
PATRİK’E, HAVAALANI ŞEREF SALONUNDA
“UÇAKTA YER KALMADI” DENİLDİ.
PATRİK “BU NE YAZIK Kİ İKİNCİ KEZ OLUYOR” DEDİ.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, 2 ile 5 Ekim 2003 tarihleri arasında Van ilinin Akdamar adasındaki eski Surp Haç Kilisesi’ne düzenlenen inanç ziyaretine katılamadı.

Mesrob II, 2 Ekim 2003 Perşembe günü saat 14:00’te Van Valisi Hikmet TAN’a nezaket ziyaretinde bulunacak, sonra da programa katılmak üzere İstanbul’dan gelen Ermeni asıllı vatandaşlarımızla birlikte Van Müzesi, Van Kalesi, Akdamar, Çarpanak, Adir kiliselerini, Yedi Kilise ve Narek köyünü kapsayan bir inanç turuna çıkacaktı.

1) İnanç turu, VIP Turizm, Majak Turizm ve Ayanis Turizm seyahat acentaları tarafından haftalar öncesinden düzenlendi. Patrik Mesrob II ve refakatindeki din görevlisinin uçak biletleri ve koltuk numarası VIP Turizm tarafından bir hafta öncesinden rezerve edildi.

2) Patriklik Sekreteryası tarafından, 2 Ekim 2003 günkü nezaket ziyareti için 30 Eylül 2003 tarihli mektupla Van Valiliği’nden randevu alındı ve Ermeni Patrik’i ile Van Valisi’nin görüşmesi teyid edildi.

3) Patriklik Sekreteryası, 238.1/7028 no.lu yazıyla 1 Ekim 2003 Çarşamba günü saat 09:50’de İstanbul Atatürk Havalimanı Vali Muavinliği’ne ve Van Havalimanı Mülki Amirliği’ne birer faks çekerek, Türkiye Ermenileri Patriği’nin 2 Ekim 2003 günü TK 806 sefer sayılı uçakla İstanbul’dan Van’a, 5 Ekim 2003 Pazar günüyse TK 807 sefer sayılı uçakla Van’dan İstanbul’a seyahat edeceğini resmen bildirdi.

4) Seyahat günü (2 Ekim Perşembe), Ermeni Patrikliği görevlilerinden M. Moralı saat 07:00’de Yeşilköy Atatürk Havalimanı VIP Salonu’na giderek görevli Emniyet görevlilerine ve THY görevlilerine Patrik Mesrob’un az sonra geleceğini ve saat 07:50 uçağıyla Van’a seyahat edeceğini teyid etti.

5) Patrik Mesrob saat 07:30’da Atatürk Havalimanı VIP Salonu’na refakatindeki din görevlisi V. Seropyan ile intikal ettiğinde ise Patrik’e uçakta yer olmadığı söylendi. Saat 07:50’de ise refakatindeki din görevlisinden ayrı 27’inci sırada oturabileceği söylendi. Patriklere özel yasal dini kisvesiyle seyahat eden Patrik, öneriyi kabul etmedi ve durumu üst makama şikayet edeceğini bildirdi. VIP Salonu amiri, “İstediğiniz yere şikayet edebilirsiniz, sizin seyahat edeceğinize dair bizde herhangi bir bilgi mevcut değil!” dedi.

6) Bu şartlarda seyahate çıkmaktan vaz geçen Patrik’e, bu sefer de “08:50 uçağıyla Ankara’dan aktarmalı olarak Van’a gidebilirsiniz, ancak yeni uçak bileti satın almalısınız” dendi. Ankara üzerinden seyahat ettiği takdirde Van Valisi ile randevusunu gerçekleştiremeyeceğini söyleyen Patrik, bu öneriyi geri çevirerek havalimanından ayrıldı.

BU İKİNCİ OLUYOR

Türkiye Eremenileri Patriği, iki yıl önce Van Valisi Durmuş KOÇ döneminde de Akdamar’daki kiliseyi ziyaret etmek istemiş, ancak “kimliği kesinlik kazanmayan” ve “Vali’yi aşan bürokratların” engellemesi sonucu bu arzusunu yerine getirememişti.

Ermeni Patrikliği yetkilileri ise haklı olarak, “Ermenistan’dan, Ortadoğu’dan, Avrupa ve Amerika’dan Ermeni asıllı birçok ziyaretçi ve yabancı turist devamlı bu kiliseleri ziyaret ederken, Türkiye Ermenileri Patriği’nin ziyareti birilerini rahatsız mı ediyor?” diye soruyor.

KRİKOR’UN BİNİNCİ YILI

2 ile 5 Ekim 2003 tarihleri arasındaki inanç ziyareti, Van ilinin Narek Köyü’nde yaşamış olan Ermeni kökenli büyük Anadolu mistiklerinden NAREKLİ AZİZ KRİKOR’un (951-1003) ölümünün Bininci Yıldönümü vesilesiyle düzenlendi.

Narekli Aziz Krikor’un ölmeden hemen önce yazdığı “Yüreğin Derinliklerinden Tanrı İle Sohbet” adlı dua kitabı 32 dildeki çevirileriyle Hristiyan aleminin en çok okunan kitapları arasında yer aldı.

Narekli Aziz Krikor’la ilgili mucizelerden biri de Van yöresinde asırlardır kuşaktan kuşağa aktarıldı. Bir keresinde Krikor, Narek Manastırı’ndan Van Gölü’ne doğru bakarak dua ettiğinde, Akdamar Adası’nın hemen karşısındaki Arder yada Tavşan Adası olarak bilinen adacık üzerinde Hz. Meryem Ana’nın görümü belirdi. Daha sonra Narekli Aziz Krikor ile Hz. Meryem Ana’nın ünlü tasviri İtalya’daki ünlü bir kilisede yerini buldu.

PATRİK, “AKDAMAR’I ZİYARET EDEMEDİĞİM VE ORADA BİR DUA EDEMEDİĞİM İÇİN ÜZGÜNÜM” DEDİ

Patrik Mesrob II’nin yorumu şöyle oldu: “Yaşadığımız bu olumsuzluk havalimanındaki düzensizlikten veya amirlerin vurdumduymazlığından mı kaynaklanıyor? Kıtalararası hizmet veren THY’nın bu gibi bir şey yapacağını anlamakta güçlük çekiyorum. Seyahatlerimde özellikle THY ile seyahat etmeye hep özen gösterdim. Geçen hafta görüştüğüm Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, hükümetteki Sayın Bakanlarla üst düzeydeki idarecilerin nazik ve olumlu yaklaşımlarıyla kimlikleri bile belli olmayan bazı mercilerin davranış ve tutumları arasında dağlar kadar fark var. Çok yazık. Hani inanç turizmi desteklenecekti? Acaba birileri Türkiye’de resmen tanınan dini cemaatlerden birinin Ruhani Reisi’nin, T.C. vatandaşı bir Patrik’in bu ülkenin başka bir bölgesindeki kutsal bir mekanı ziyaretinden rahatsızlık mı duyuyor? Eğer öyleyse, hani hukuk devletinin anayasasında din farkı gözetilmiyordu? Sayın Diyanet İşleri Başkanı’na aynı muamele yapılır mıydı? Van’ı ziyaret edemediğim için üzgünüm. Van Valimiz’le tanışamadığım için üzgünüm. Vanlılar’la tokalaşamadığım için üzgünüm. Akdamar’da bir dua edemediğim için üzgünüm. Ülkemizin iç ve dış turizmi adına üzgünüm. Dinler ve kültürlerarası diyalog adına üzgünüm.”

Yorumlar kapatıldı.