İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Edelman: Ermenistan sınırını açın

ANKARA – ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, Türkiye’nin Ermenistan sınırını bir an önce açmasını istediklerini belirterek, “Ermenistan da Türkiye’yi bir an önce tanımalıdır” dedi. İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Adam Ingram da İngiltere’nin, DHKP-C ve PKK/KADEK örgütlerini terörist örgüt olarak kabul ettiğini bildirdi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman Türkiye’nin Ermenistan sınırını bir an önce açmasını istediklerini belirterek, “Ermenistan da Türkiye’yi biran önce tanımalıdır” dedi. Kıbrıs’ta tarihi bir fırsatın kaçırıldığını vurgulayan Edelman, “Denktaş, gelişmeye engel olmamalı. Güney Kıbrıs’ın AB’ye girmesinden önce bir çözüm bulunmalıdır. Zaman kısalıyor” diye konuştu. İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Adam Ingram da İngiltere’nin, DHKP-C ve PKK/KADEK örgütlerini terörist örgüt olarak kabul ettiğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen “IDEF 2003 Sempozyumu”, Bilkent Otel’de başladı. Sempozyuma, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in yanı sıra 6. Uluslararası Savunma Sanayii Havacılık ve Denizcilik Fuarı’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen firmaların temsilcileri ile askeri yetkililer katıldı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin ABD için çok önemli olduğunu söyledi. Edelman, “Güçlü bir Türkiye, bölge için önemli. Bunu bu ülkenin insanları yapabilir. Türkiye’ye ekonomik ve politik hedeflerini gerçekleştirmek için yardım etmek istiyoruz. Bu, ABD’nin çıkarları için de önemli” diye konuştu.

Suriye’ye baskı çağrısı

ABD’nin Irak müdahalesine de değinen Edelman, Irak’ın toprak bütünlüğüne önem verdiklerini ve Irak’ın komşularıyla ticari ilişkilerine katkıda bulunmak istediklerini söyledi. “Şu anda yaptığımız iş, Irak’ı teröristlerden temizlemektir” diyen Edelman, Irak’ta, seçimle işbaşına gelen bir hükümet kuruluncaya ve demokratik düzen sağlanıncaya kadar kalacaklarını söyledi. Edelman, terörizme karşı yürütülen mücadelede Suriye’nin bazı sorunlar çıkardığını ifade ederek, “Suriye, sınırlarını teröristlere açıyor. Bu konudaki baskıyı artırmalıyız diye düşünüyorum” dedi.

Denktaş’a eleştiri

Kıbrıs konusuna da değinen Edelman, Kıbrıs’ta tarihi bir fırsatın kaçırıldığını söyledi. Edelman, “Her iki ülke halkı da beraber yaşamak istiyor. Denktaş, gelişmeye engel olmamalı. Güney Kıbrıs’ın AB’ye girmesinden önce bir çözüm bulunmalıdır. Zaman kısalıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Ermenistan sınırını bir an önce açmasını istediklerini anlatan Edelman, “Ermenistan da Türkiye’yi biran önce tanımalıdır” dedi.

Türkiye-ABD zor dönemeci

Edelman, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların Türkiye’nin bulunduğu bölgede daha yoğun yaşandığına işaret ederek, “Bunlar için önlemler almalıyız. Türkiye ABD ilişkileri oldukça zor bir dönemden geçiyor. İşbirliğinin yeniden tesisi için çalışıyoruz. Ortadoğu’ya barış ve istikrarın getirilmesi için, Türkiye’nin rolü önemlidir. Bu konuda karar sadece ve sadece Türkiye’nindir” diye konuştu.

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Adam Ingram da, İngiltere ve Türkiye’nin terör konusunda çok önemli tecrübeleri bulunduğunu belirterek, “İngiltere, DHKP-C ve PKK/KADEK örgütlerini, terörist örgüt olarak kabul etmektedir. Terörizme karşı mücadele, müttefikler ve koalisyonlar aracılığıyla yürütüldüğünde başarılı oluyor. Bu alanda iki ülkenin işbirliği büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Sempozyumun birinci oturumunun tamamlanmasının ardından, oturum başkanlığını yapan emekli Orgeneral Çevik Bir, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emekli Orgeneral Bir, Türkiye’nin Irak’a asker göndermesi konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, Türkiye’nin Irak’a asker göndermesini başından beri desteklediğini ancak bazı şartların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yorumlar kapatıldı.