İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Efsane yönetmen Elia Kazan öldü

New York

NTV-MSNBC VE AJANSLAR

29 Eylül 2003— ABD film ve sahne sanatları endüstrisinin önemli ismi, yönetmen ve yazar Elia Kazan, 94 yaşında vefat etti. Yönettiği filmlerle çeşitli alanlarda 20 Oscar ödülüne layık görülen Kazan, En İyi Yönetmen dalında da iki kez Oscar almıştı. Ünlü oyuncu Marlon Brando’yu film endüstrisine kazandıran 1954 yapımı “Rıhtımlar Üzerinde” ile yerini sağlamlaştıran Elia Kazan, 1999’dan bu yana film yapmıyordu.

Kazan’ın avukatı Floria Lasky, ünlü yönetmen ve yazarın Manhattan’daki evinde öldüğünü belirtti. Yazarlık kariyeri boyunca “The Skin of Our Teeth”, “A Streetcar Named Desire – Arzu Tranvayı”, “Death of a Salesman – Satıcının Ölümü”, “Cat on a Hot Tin, Roof – Kızgın Damdaki Kedi” and J.B, adlı piyesleriyle 5 kez Pulitzer Ödülü kazanmış olan Kazan’ın, Roof and J.B adlı piyesi ayrıca Tony Ödülü’ne layık görüldü.

Kazan, Hollywood’daki yönetmenlik kariyeri boyunca “Gentleman’s Agreement – Centilmenlik Anlaşması” ve “On the Waterfront – Rıhtımlar Üzerinde” adlı filmleriyle 2 kez Oscar ödülü kazandı. 50’li yaşlarında tekrar yazarlığa dönen ve 6 roman yazan Kazan’ın eserleri birkaç kez en çok satan romanlar listesine girmeyi başardı.

İSTANBUL DOĞUMLU YÖNETMEN

Türkiye’de yaşayan Rum kökenli anne babanın oğlu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Elia Kazancıoğlu, 4 yaşındayken ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. William College üniversitesinden onur listesine girerek mezun olan Kazan, tiyatro oyuncusu olmak isteğiyle 1930 yılında Yale School of Drama’ya yazıldı.

İki yıl sonra Lee Strasberg’in Group Theatre topluluğuna katıldı.

1934’te Komünist Parti’ye giren Kazan, tiyatro müdürünü görevden almak isteyen partinin müdür Strasberg’e karşı başlattığı entrikalara katılmayınca 1936’da partiden atıldı.

Kazan, daha fazla insana ulaşmak için sinemaya yöneldi. Anatole Litvak’ın yönetimi altında çekilen “City Of Conguest” filminde oyuncu olarak rol aldı. Çok sayıda belgesel çekti ve Broadway’de çalıştı. Kazan, 1945 yılında ilk uzun metrajlı filmi “A Tree Grows in Brooklyn”i çevirdi. İki yıl sonra çevirdiği “Gentleman’s Agreement”üç Oscar’la ödüllendirildi.

Kazan, 1947 yılında Cheryl Crawford ile birlikte Actors Studio adlı kendi aktörlük okulunu kurdu. İlk öğrencisi Marlon Brando’nun ünekavuşmasını sağladı. Kazan 1952’de, geçmişinde komünizme bulaştığı için “Amerika’ya Karşı Çalışmaları Araştırma Komisyonu” önünde ifadevermeye çağrıldı ve dönemin birçok sinema çalışanını ihbar etti. 1954 yaptığı “On The Waterfront” filmi birçok eleştirmen tarafından Kazan’ın kişisel başarısızlığıyla hesaplaşması olarak yorumlandı ve film tam 8 dalda Oscar aldı. James Dean de Kazan’ın öğrencileri arasındaydı.

DEAN VE CENNETİN DOĞUSU

James Dean, Kazan’ın 1955 yapımı “East Of Eden” adlı filminde oynayarak bir kültfigürü olmak payesine erişti. Ailesinin kökeni Kayseri’ye dayanan Kazan, Türkiye’yi birkaç ziyaret etti.

7. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri’nin Altın Lale Uluslararası Film Yarışması’nda seçici kurul başkanlığı yaptı. Zülfü Livaneli’nin Sis filminde küçük bir rol aldı (1989). 1999 yılının başlarında sinema akademisi liderlerinin, Kazan’a tümyaşamı boyunca elde ettiği başarılardan dolayı özel bir Oscar Ödülü verileceğini ilan etmelerinin ardından düzenlenen ödül töreninde ünlü film yönetmeni ve yazara ödülü, yönetmen Martin Scorsese ve film yıldızı Robert De Niro tarafından sunulmuştu.

Hayatı boyunca 3 kez evlenen ve ilk eşi Molly Day Thatcher’dan Judy, Chris, Nick ve Katharine adlı 4 çocuğu olan Kazan, eşinin ölümü üzerine Barbara Loden ile evlendi. Bu evlilikten de Leo ve Marco adlı iki erkek çocuk sahibi olan Kazan, 1967’de eşinin vefatının ardından 1982’de Frances Rudge ile evlendi.

Yorumlar kapatıldı.