İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: PATRİK HAZRETLERİ İÇİŞLERİ BAKANI TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II Hazretleri bugün saat 11:30’da İçişleri Bakanlığı’nda Bakan Abdülkadir AKSU tarafından kabul edildi. Ziyaret esnasında Patrik Hazretlerine, Ruhani Kurul Sekreteri Kıdemli Peder Krikor Damadyan, danışmanlarından Sayın Melkon Karaköse, Patriklik Hukuk Kurulu üyelerinden Av. Setrak Davuthan ve Av. Diran Bakar eşlik ettiler.

Patrik Hazretleri, Sayın Bakan’a gösterdikleri misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini sundu ve görevlerinde başarılar diledi. Patrik Mesrob II, cemaat sorunlarına ilişkin hazırlanmış bir dosyayı da Sayın Bakan’a sundu ve İçişleri Bakanlığını ilgilendiren sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. Patrik Hazretleri, ayrıca Patriklik seçimlerine ilişkin bir tüzüğün bulunmamasının bir dizi sorunlara ve karışıklıklara yol açtığını,daha önce var olan 1863 tarihli Nizamnamesi’nin bir takım bölümlerinin ise Cumhuriyet yasaları ile uyuşmadığını, bu nedenle 1863 Nizamnamesi’nin işleyebilecek maddelerini dikkate alarak, hükümet ve cemaatin kulanımına dönük, hem Cumhuriyet yasalarına hem de Kilisemiz gelenek ve göreneklerine uygun yeni bir tüzüğün hazırlanması gerektiğini vurguladı. Patrik Mesrob II, Cemaat hukukçuları ile Dış İşleri Bakanlığı’nın ilgili bölümleri çalışanları tarafından bu yönde bir çalışmanın başlatılmış olduğunu ve taslak son halini aldığında Başbakanlığa sunulacağını da ekledi.

Daha sonra cemaat ve kilise vakıflarının yönetim sorunları gündeme geldi. Patrik Hazretleri ikamet edenlerin sayısının azaldığı semtlerin kiliselerinde seçmen ve aday sayısının yetersizliğinden dolayı bir çok sorunlar ile karşılaşıldığını hatırlattı. Bakan Aksu’nun kilise yönetim kurulu seçimlerinin hangi şartlar altında gerçekleştiğini sorması üzerine, hukukçular mevzuat ve uygulamalar hakkında açıklamalarda bulundular. Aynı zamanda, İçişleri Bakanlığının bazı kiliselerin yönetim kurulu seçim bölgesinin tüm İstanbul olarak belirlemiş olduğu ancak, son zamanlarda bu amaçla başvuru yapan yönetim kurullarına, daha önceden başvuru zamanı ile ilgili herhangi bir zaman sınırlaması konulmamış olunmasına karşın zamanın dolmuş olması gerekçesi ile olumsuz cevap verilmiş olduğu bildirildi. Bakan Aksu gerekli incelemeleri yaptıracağına ve kendi yetki alanı içinde kalan sorunlara çözüm bulacağına dair söz verdi.

Patrik Hazretleri’nin kiliseler için ruhani yetiştirmede yaşanan zorlukları hatılatması üzerine bu sorunun üniversite sistemi içerisinde ruhani yetiştirilmesi ile çözüme ulaştırılması görüşü bir kez daha gündeme geldi. Uygun görülen bir üniversitenin bünyesinde açılacak özel bir bölümde gerekli dersler verilerek ruhani yetiştirebileceği, müfredatın hazırlanmasında Patriklikliğimiz ile işbirliği ve görüş alışverişi yapılabileceği ancak Hristiyan Teolojisi ile ilgili derslerin Hristiyan Teologlar tarafından verilmesinin şart olduğu dile getirildi.

Konunun özde Milli Eğitim Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini belirtmesinin ardından, ders kitaplarında bulunan Ermeni karşıtı bölümlerden dolayı duyulan rahatsızlığı bir kez de Sayın Bakan’ın dikkatine sunmak istediğini söyleyen Patrik Hazretleri, Ermeni cemaat üyelerinin bu ülkenin sadık vatandaşları olduklarını ve yeni nesillerin Ermeni karşıtı bir anlayışla yetiştirilmelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Önceki günkü bir toplantıda Türk aydınlarının da aynı konuyu dikkatine sunduklarını söyleyen Bakan, bu konuyla da ilgileneceğine de söz verdi.

Yaklaşık yarım saat süren kabulun sonunda Patrik Hazretleri, misafirperverliğinden dolayı Sayın Bakan’a bir kez daha teşekkür ederek veda etti.

Yorumlar kapatıldı.