İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Ararat´a sansür

İSTANBUL – Kanada vatandaşı Ermeni yönetmen Atom Egoyan’ın tartışmalara neden olan filmi ‘Ararat’ın Türkiye’de gösterimine, bazı sahnelerin kesilmesi koşuluyla izin verildi. Ancak filmi Türkiye’ye ithal eden Belge Film, kesintili göstermemek için filmi gösterime sokmayacak, Film Denetleme
Üst Kurulu’na başvurarak tekrar izin isteyecek.

Belge Film tarafından yapılan yazılı açıklamada, Film Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu’nun, yönetmen Egoyan’ın abartılı sinema diliyle Ermeni tarih tezlerini ileri sürdüğü ve Osmanlı askerlerini küçültücü ifadeler kullandığı sahnelerin bir bölümünün kesilmesine karar verdiği belirtilerek şöyle denildi:

“Filmin oynadığı ülkelerde seyirciler başarısız bir sinema diliyle aktarılan bu tezleri inandırıcı bulmamıştı. Film, yönetmen Atom Egoyan sineması için bir siyasi vulgarizasyon örneği olarak kabul edilmişti. Biz de filmin Türkiye’ye asıl bu haliyle zarar vermeyeceğini, aksine Türkiye’nin tezlerine hizmet edeceğini düşündüğümüz için ithal ettik.”

‘Kesilmesine karar verilen sahnelerin çıkarılmasıyla abartılı Ermeni tarih tezinin inandırıcı bir biçimde sunulmasına olanak verildiği’ savunulan açıklamada, “Dağıtımcı şirket olarak filmi kesintili göstermek yerine Film Denetleme Üst Kurulu’na başvurmaya ve filmin gösterimini bir süre ertelemeye karar verdiğimizi kamuoyuna açıklıyoruz” denildi.

Belge Film, film göstermek için gerekli olan ‘eser işletme belgesi’ni almaya hak kazanmasına rağmen, koşullu olduğu için ‘Ararat’ı gösterime sokmuyor. Üst Kurul’a başvurup tekrar eser işletme belgesi isteyecek.
(Radikal, aa)

Yorumlar kapatıldı.