İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: İlk dersimiz demokrasi çocuklar

Adnan Ekinci

İşte okullu oldunuz, sınıfları doldurdunuz çocuklar.

İlk dersimiz, demokrasi…

Önce demokrasiyi öğreneceğiz çocuklar, sonra alfabeye geçeceğiz.

Çünkü yaşamınız boyunca en çok ona ihtiyacınız olacak. Okulda, evde, yolda, trafikte, aklınıza gelen her yerde…

Bu nedenle eğitimi yaşamınıza, defterlere dik, eğik ve yuvarlak çizgiler çizerek değil, demokrasi bilgisi ve bilincini öğrenerek başlayacaksınız.

Devletimizi çok sevmeyi bu sıralarda öğreneceğiz, ama onun da bizi sevmesini gerektiğini de…

Her gün derslere başlamadan önce bahçede, ülkemize karşı üzerimize düşen tüm görevlerimizi layıkıyla yapacağımıza dair ant içeceğiz.

Öte yandan devlet kademelerindeki büyüklerimiz de, her sabah görevlerine başlamadan önce, sizlerin (yani annenizin, babanızın, kardeşlerinizin, yakınlarınızın vb.) tüm haklarına saygılı olacaklarına ilişkin ant içecekler.

Okulun önündeki seyyar satıcılardan alışveriş yapmayacak, kimsenin vatanı bizden daha çok sevdiği iddiasında bulunmasına izin vermeyeceğiz.

Caddelerden karşıya geçerken araç trafiğine dikkat edip, önce sola, sonra sağa, sonra tekrar sola bakacağız. Çevremizde gördüğümüz veya televizyonlarda izlediğimiz olayları değerlendirirken de aynı dikkat içinde olacak, hemen yargıda bulunmadan önce çeşitli açılardan değerlendireceğiz.

Yatmadan önce dişlerimizi fırçalayacak, sabahları okula saçımızı tarayarak geleceğiz.

Okula gelince ilk olarak tahtaya ‘Önce insan’ yazacağız. Çünkü biz önce insanız çocuklar, sonra Ahmet, Mehmet, Ayşe, Berfiniz…

Büyüklerimizi sayacak, küçüklerimizi seveceğiz.

Aynı şekilde, maaşlarını Hazineden aldıkları için kendini ‘büyük’ gören kamu yöneticilerinin, vergileriyle Hazine’yi oluşturdukları için ‘küçük’ gördükleri yönetilenleri sevmelerini de isteyeceğiz.

İlk dersimiz demokrasi çocuklar.

Önce demokrat, sonra adam olacağız.

Türkiye avukatlar cenneti

Florida’da ABD’nin en güzel kızı seçilen 21 yaşındaki stajyer avukat Ericka Dunlap, hukukun eğlence ve spor dallarında uzmanlaşmak istediğini söylemiş.

Dunlap hukuku eğlenceli bulduğuna göre Türk hukukunu yakından tanıyor olmalı.

Hele hele avukatlığı ‘spor olsun’ diye yapmayı düşünüyorsa mesleğini kesinlikle Türkiye’de sürdürmesini öneririz.

Yedi Uyurlar yasaları

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 5 Kasım’da açıkalayacağı raporda, Türkiye’ye övgüler yağdırması bekleniyor.

Gerçekten de uyum yasalarını çıkarmamız, ele güne karşı itibarımızın artması açısından iyi oldu.

Bizim ülkemizde ‘uyum’un pozitif çağrışımları olan birçok anlamı vardır. Örneğin, uyumlu insanları çok severiz. Hiç etliye sütlüye karışmazlar.

Uyum yasaları da aynı şekilde, çok uyumlu çıktılar. Ağzı var dilleri yok sanki. Henüz varlıklarını belli edecek bir kımıldama bile göstermediler.

Oysa genelgelerimiz hiç ‘uyum yasaları’na benzemez, bu anlamda oldukça cevvaldirler.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nun 14 Nisan 2003 tarihli genelgesi bu konuda iyi bir örnektir.

Tarih derslerinde ‘asılsız Ermeni soykırımı, Pontus ve Süryani iddiaları’ konusuna yer verilmesi gerekçesiyle başlatılan uygulamalar devam ediyor.

Müfredatın yeniden düzenlenmesi, öğretmen eğitimleri, ders kitaplarının bu anlayışla yeniden yazılması ve çeşitli kompozisyon yarışmalarıyla, imzaladığımız uluslarası sözleşmelere yakırı olarak, tarihin düşmanlığı kışkırtan ve ırkçı bir yaklaşımla öğretilmek istendiğini ortaya koyuyor.

Yine de uyum yasalarını çıkarmamız iyi oldu. Biz de henüz bir değişiklik yok ama ele güne karşı itibarımız açısından iyi oldu.

…. (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.