İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: “DİLEĞİMİZ TÜM DİASPORALI İŞADAMLARININ ERMENİSTAN’DA KENDİ İŞLERİNE SAHİP OLMALARI”

Dün Erivan’da I. Anavatan-Diaspora Ekonomi Kongresi yapıldı. Kongreye, Ermenistan ve karabağ Cumhurbaşkanları, hükümet temsilcileri, diplomatik misyon, uluslararası kuruluş temsilcileri, yerel ve diasporadan tanınmış işadamları katıldı.

Kongre açılış konuşmasını yapan Başkan Robert Koçaryan; Ekonomi kongresinin, Ermenistan-Diaspora Kongresinde birçok defalar telaffuz edildiğini, bunun ilişkileri geliştirecek doğru bir adım olduğunu belirttikten sonra, Kongrenin amacının Ermenistan’da iş olnaklarını değerlendirme olduğunu, bunun için de öncelikle ülke kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini, bunun da eğitimli işgücü ve müteşebbis halk olduğunu söyledi. Reformların amacının, bu niteliklerin gelişimine olanak hazırlamak olduğunu, bunun için aktif siyaset, reformlara hızla devam, rekabetçi piyasa temini, bürokratik müdahaleleri sınırlandırmak vb. olduğunu da belirten Başkan, bunların hepsi için siyasi irade gerektiğini ve başka yollarının olmadığını, Ermenistan’da halihazırda yatırımlar için iyi ortmın hazırlanmış olduğunu söyledi. Özel sektörün GSYİH’nın %80’ini sağladığını bunu da elde edilen en büyük kazanım olduğunu söyleyen Koçaryan, Ermenistan’ın Dünya’da tanıtılmasının önemli olduğunu, bunda da Diaspora’daki işadamlarının rol alması gerektiğini, Diasporalı işadamlarının, eskiden Moskova aracılığuyla yapılan ihracat faaliyetlerine, bağlantıları aracılığıyla katkıda bulunmasını istedi.

“Biz tüm Diaspora işadamlarının Ermenistan’da kendi işine sahip olmasını istiyoruz” diyerek vurgulayan Koçaryan, bunda 2 psikolojik engelin varolduğunu, bunlardan birincisinin, Ermenistan’ı hissi algılama olduğunu, insani yardım yapılacak ama iş yapılmayacak bir yer olarak görüldüğinü, ancak bu psikolojinin derece derece aşıldığını söyledi.

Bir diğer ekstrem durumun da, Ermenistan’da yatırım yapmayı kahramanlık olarak düşünme ve bunun için ayrıcalıklar talep etme olduğunu belirten Başkan, tüm olanakların kanunlarla zaten düzenlenmiş olduğunu söyledi. İşle ilgi problemli durumlar da olduğunu kabul eden Başkan, hükümdetin bunları incelemeye zaır olduğunu da belirtti.

Ülkeni ekonomik durumuna ilişkin bilgi veren Başbakan Antranik Markaryan, ülkenin istikrarlı ve öngörülebilir olduğunu, geçen yıl GSYİH’nın %12.9 arttığını, yatırımlarda artışın %77, ihracatta artışın %46, üretim artışının %27 olduğunu söyledi.

DKC başbakanı Anuşavan Danielyan, Karabağ’da yatırım alanının varolduğu vurguladı, yapılan yatırımların Karabağ’ın riskli ülke olma statüsünü dengelediğini, geçen yıl yapılan 35 milyon $ yatırımın, büyük bölümünün Diaspora işadamlarınca gerçekleştirildiğini söyledi. Yatırım için öncelikli alanlar olarak Enerji, bağcılık, enformasyon teknolojileri ve turizmi saydı Danielyan. Bir sonraki Kongre’nin Karabağ’da düzenlenmesini de teklif eden Danielyan, Şuşi’nin kalkındırılmasının önemli olduğunu, bunun için serbest alan olabileceğini de söyledi.

Diaspora işadamlarından “Lori” Firması yöneticisi Hank Aslanyan (Belçika) ve “Leda Systems”den Vahram Muratyan konuşmalar yaptılar. Aslanyan 1992’de 100 kişiyle başladıkları pırlanta işleme atelyelerinin bugün 400 işçiye ulaşmış olduğunu, yapılmakta olan yeni atelyeleri de devreye girdiğinde 150 kişiye daha iş olanağı sahibi olacağını söyleyen Aslanyan, bugüne kadarki yatırımlarının 4 milyon dolara ulaştığını, üretimlerinin ABD ve Kanada pazarlarında tanınmış olduğunu belirtti. Aslanyan; ermeni işadamlarına, merkezi Ermenistan olacak ve katılımcıların hisse sahibi olacakları bir şirket modeli ve Uluslararası Ermeni Bankası yaratılması tekliflerinde bulundu.

Vahram Muratyan da yaptığı konuşmada, Ermenistan’ın üretim yaparak daha bağımsız olacağı vurguladı.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.