İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TİFLİS ERMENİSTAN’A BORCUNU ÖDEYEMİYOR

IMF ‘in geçici olarak Gürcistan’la işbirliğini durdurma kararı almasından sonra, Tiflis dış borçlarını, bu meyanda Ermenistan’a da olan borçlarını ödeyemez durumda.

Gürcistan Ekonomi Bakanlığı Dış Borçlar Bl. soruml. Georgi Berişvili AZG’a verdiği röportajda, ülkenin dış borcunun 1,7 milya $ sınırlarında olduğunu ve bunun 19,6 milyon $’ının Ermenistan’a ait olduğunu söyledi.

Gürcistan ikili anlaşma gereği 19,6 milyon $ borcun 11,8 milyon $’ını 2021 yılına kadar, kalan 7,8 milyon $’ı 2005 yılına kadar kısmen ödemek zorunda. Temmız ayında Gürcistan, Ermeni tarafına başvurarak, 2003 yılında ödemesi gereken 2 milyon $’ı, Tiflis IMF ile ilişkilerini düzenlememiş olduğundan ödeyecek durumda olmadığını bildirmişti, dedi Berişvili.

Gürcistan’ın Ermenistan’a olan borcunun büyük kısmı 90’lı yılların başında, ülkede sivil savaş esnasında, kaos ortamında, Ermenistan’a gelen yüklerin talan edildiği dönemde birikti.

İMF’nin geçici olarak Gürcistan’la işbirliğini durdurması, alması gereken 30 milyon $’lık fonu alamıyacağı anlamına da geliyor. İMF’yle işbirliğinin kesilmesi sonucu, DB gibi uluslararası kuruluşların desteğinin de kesileceği koşullarda, Gürcistan dış borçlarını ödemede zorlanacak ve borçlu olduğu ülkelerle, bu arada Ermenistan’la da finansal problemlerini kendisi düzenleyecek.

İMF, Gürcistan’dan borçlarını ödeyemiyecek durumda olduğu ilanını yapmamasını, bütçe masraflarını 53 milyon $ kısmasını, Elektik tarifesini yükseltmesini, Acarya’dan gelen vergi ve gümrük gelirlerinin, merkezi bütçeye transferi ve bir kısım diğer meselelere ilişkin talepleri olmuştu.

Acarya lideri Aslan Abaşidze, Şevarnadze’nin “Özerk cumhuriyete ilişkin ayrımcı politikası devam ettiğinden” Tiflis’e finansal transfer yapılmasını kesinlikle reddettti.

Gürcistan devlet bütçesinin en büyük gelir kalemleri, Acarya, Ermenistan (Transit yükler için) ve uluslararası donör kuruluşlar (IMF,DB). Acarya vergilerini ödememekte, uluslararası finans kuruluşları geçici olarak finansal “şırıngalamalarını” durdurmaktalar. Bu arada Ermenistan, transit yükler için -Azerbaycan’ın ödediğinin 2 katı-, çok yüksek fiyatlar ödemektedir.

Tatul Hagopyan, Tiflis

Yorumlar kapatıldı.