İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Bartholomeos´a dava

RADİKAL – İSTANBUL – Bulgar Kilisesi Başpapazı Konstantin Kostof’un ruhani yetkilerinin geçen yıl ekim ayında Fener Rum Patrikhanesi tarafından alınmasından sonra başlayan tartışma mahkemeye taşındı. Olayın ardından Bulgar Kilisesi mensubu Bujidar Çipof ve başpapaz Kostof, Fatih Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet dilekçesi vermiş ve Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenlik (evrensel) iddiasında bulunduğunu, cemaat üzerinde baskı kurduğunu iddia etmişti.

Bir yıl hapis cezası istendi

Dilekçede, Fener Rum Patrikhanesi’ nin isteklerine boyun eğmeyen Bulgar Kilisesi Başpapazı Konstantin Kostof’un Patrikhane tarafından ruhanilikten azledildiği anlatılmıştı. Fatih Cumhuriyet Savcılığı da bu iddialar üzerine Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos ve Patrikhane’nin Sensinod Meclisi üyesi 12 kişinin TCK’nın 175’inci maddesi uyarınca ‘Dinlerden birine ait ibadet ve ayinden başkalarını men etmek’ suçundan altı aydan bir yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasını istemişti.

Hatemi: Burası laik bir ülke

Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması dün görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmada müştekilerden Bujidar Çipof ve Konstantin Kostof hazır bulundu. Duruşmada ifade veren Çikof ve Kostof, Patrik’in din özgürlüğünü ellerinden almaya çalıştığını iddia ederek, sanıktan şikâyetçi oldu.
Duruşmada söz alan sanık avukatı Kezban Hatemi ise laik bir ülkede tamamen
‘teoloji bilimi’ üzerine kurulu bir konu hakkında yargılamanın yapılmaması gerektiğini ileri sürdü. Hatemi, “Kiliseye herhangi bir baskı söz konusu değil. İddia edilen eylemler, maddi olarak oluşmamıştır. Ne bir dine müdahale, ne bir ayini engelleme söz konusudur. Fiili ve fiziki bir güç kullanılmamıştır” dedi. Sanıkların bir dahaki duruşmaya katılacağını belirten Hatemi, Kostof’un Bulgar yetkililerince görevden alındığına dair belgeyi mahkemeye sundu.

‘Rumca ibadete zorlandık’

Çipof ise, “Bu ülkede Bulgaristan Diyaneti’nin fetvası geçerli olamaz. Laik sistem buna müsaade etmez. Papazımızı Bulgar Kilisesi Vakfı atar, maaşını o veriyor” diye konuştu. Duruşma, sanıkların dinlenmesi için ertelenirken, Çipof, mahkeme çıkışı Bulgar Kilisesi’nin tüzelkişiliği olduğunu ve müdahale edilemeyeceğini belirterek, iddialarını yineledi:
“Bartholomeos patrik olduktan sonra Türkçe ibadet yapmamız engellenmek istendi. Birçok kez anlamadığımız halde Rumca ibadete zorlandık. Belgelerimiz bile Rumca istendi.”

Yorumlar kapatıldı.