İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

nethaber: Ermeni Bakan, `Geçmişi unutalım´ dedi

Antalya’da düzenlenen, Avrupa Konseyi Stage Projesi 3. Bakanlar Kolokyumu’na Azerbaycan ve Gürcistan kültür bakanları, Ermenistan Kültür Bakanı Yardımcısı ile Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Temsilcisi Gilles Chouraqui ve Avrupa Kültürel ve Doğal Miras ve Kültür Direktörü Jose-Maria Ballester katıldı.

Gilles Chouroqui kolokyumun açış konuşmasında, Stage Projesi’ne ilgi gösteren ve kolokyuma katılan ülkelerin temsilcilerine teşekkür etti.

Avrupa Konseyi Kültürel ve Doğal Miras ve Kültür Direktörü Jose- Maria Ballester de, ”Bu proje, herşeyden önce Avrupa Konseyi için öncelik taşıyan bir bölgeye yönelik hazırlanmış projedir. Ancak bu şekilde kültürlerarası ve bölgelerarası diyalog devam edebilecektir” diye konuştu.

Ballester, Güney Kafkasya için bir eylem planı başlatıldığını ve bunun kültürel miras alanında çalışma olduğunu belirterek, bu amaçla geçtiğimiz günlerde bir bakan muhtırası imzaladıklarını ve muhtıraya bizzat kendisinin imza attığını bildirdi.

Politik düzeyde çok büyük demokratik hedeflere yönelen ve geçiş sürecinde olan ülkelerde bu kültür politikalarının uygulanması, yeni yollar yeni ufuklar, yeni finansman kaynakları, özelleştirme, sanatçıların statülerinin iyileştirilmesi, sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi sayesinde mümkün olacağını dile getiren Ballester, ancak bu sayede uluslararası ilişkilerin gelişebileceğini kaydetti.

ERMENİ BAKAN YARDIMCISI

Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun yaptığı oturumda konuşan Ermenistan Kültür Bakan Yardımcısı Karen Arisakesyan, Ermenistan Cumhuriyeti’nin kültür konularına her zaman büyük önem verdiğini belirterek, şunları söyledi:

”İhtilafların önlenmesi, kültürel diyalogların geliştirilmesi için aydınların ve tüm ülke teknisyenlerinin birarada çalışması son derece yararlı olacaktır. Kültür bakanları kültürel ve sanatsal yanları da olan kişiler olmalıdır.

Kültür bakanları, insanlarını tanımalı, onlarla aynı frekansta düşünmeli ve kültür mirasının o bölgedeki gelişmeleri konusunda aynı endişeleri paylaşmalıdır. Oy sandıklarından çıkan sonuçlar, kültür alanında etkili olmamalıdır.”

“DOSTLUK İLİŞKİLERİ KURABİLMELİYİZ”

İyi komşuluk ilişkilerinin bugün ve gelecekte korunması, devam etmesi ve tesisinin toplumların birbirlerini anlamaları ile mümkün olacağını da anlatan Arisakesyan, şöyle devam etti:

”Bunu yapabilmek için herkesin çaba göstermesi gerekir. Dostluk ilişkileri kurabilmeliyiz. Tarihten gelen kötülükleri unutmalıyız. Ancak bu şekilde tarihten gelen çarpıklıkları ortadan kaldırabiliriz, komşularımızın kültür mirasına daha iyi değer verir, daha iyi anlayabiliriz.

Komşularımızın birbirleriyle ilgili daha saygılı açıklamalarda bulunmalarını önerebiliriz. Bazı iddiaya dayanan görüşlerini medya önünde açıklamalarını engelleyebiliriz.

Çünkü bizlerbirbirimizi gerçekten çok iyi biliyoruz, birbirimizin kültürünü çok iyi biliyoruz, tanıyoruz. Ermeni ozanlardan biri şöyle der; Artık birbirimize yaklaşmanın, birbirimizi tanımanın, birbirimizi affetmenin, birbirimizi sevmeye başlamanın zamanı gelmedi mi?”

Ermenistan Cumhuriyetinin kültür işbirliğine büyük önem verdiğini ifade eden Arisakesyan, ”Ermenistan çoğu kez bu alandaki kararlılığını ve istekliliğini kanıtlamıştır” diye konuştu.

GÜRCÜ BAKANIN SÖZLERİ

Gürcistan Kültür Bakanı Sesili Gogiberidze de yaptığı konuşmada, Stage Projesi’nin üç yıllık süreçte ülkesindeki kültürel ve sanatsal etkinlikler üzerinde yaptığı etkiler hakkında bilgi verdi, gelecekte neler yapılabileceğini anlattı.

Stage Projesi’ne, tüm Kafkas ülkelerinin ihtiyacı olduğuna değinen Bakan Gogiberidze, şunları söyledi:

”Yeni politikalar oluşturulması ve açılımlar yapılması için bu projeye hepimizin ihtiyacı var. Avrupa Konseyi’nin projesini ülkemizdeki tüm ilgili kurumlara dağıttık. Üç yıldır ülkemizde yeni yasalar yürürlüğe girdi. Avrupa Konseyi ile yaptığımız bu işbirliği çok yararlı oldu. Bu proje sayesinde üç yıl önce Gürcistan için mümkün görünmeyen şeyler mümkün oldu. Hukuki altyapı konusunda işbirliği yapmamız da çok iyi oldu. Ülkemizde çok önemli gelişmeler yaşandı.”

AZERBAYCAN KÜLTÜR BAKANI BÜLBÜLOĞLU

Azerbaycan Kültür Bakanı Polad Bülbüloğlu da, medeniyetler arası diyalogların sağlanmasının ülkeler arasındaki diyalogu artıracağını belirterek, bu diyalogların sağlanması kadar, korunmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Bülbüloğlu, son yıllarda ülkesinde gençlerin kültürden çok kariyere önem veren anlayış içerisinde girdiğini, bunun da kültürel mirasın korunmasında önemli tehlikeye yol açtığını dile getirdi.

Bülbüloğlu, Azerbaycan’ın, dünya değerlerine önem veren anlayış içerisinde olduğunu da kaydetti. (aa)

Yorumlar kapatıldı.