İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Fener Patriği’ne azil davası

İstanbul

AA

18 Eylül 2003— Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Patrik Bartholomeos ve diğer 12 sanık katılmadı. Sanıkları avukat Kezban Hatemi’nin temsil ettiği duruşmada, “mağdur” konumunda bulunan Bulgar Kilisesi Papazı Konstantin Kostof ve Bujidar Cipof ile avukatları Mustafa Karadağlı hazır bulundu.

“Suçtan doğrudan doğruya zarar görme ihtimalleri bulunduğu” gerekçesiyle, davaya “müdahil” sıfatıyla katılmaları kararlaştırılan Kostof ile Cipof, tüm sanıklardan şikayetçi olduklarını bildirdiler.

Müvekkillerinin mesleki mazeretleri nedeniyle bugünkü duruşmaya katılamadığını belirten avukat Kezban Hatemi, savunmayı sorguların ardından yapacağını söyledi.

Bununla birlikte müdahilliğine karar verilen Konstantin Kostof’un soruşturma sürecinde tanık olarak ifadesine başvurulduğunu, dolayısıyla suçtan zarar görme ihtimalinin bulunmadığını kaydeden Hatemi, Kostof’tan, söz konusu atamanın kim veya kimler tarafından yapıldığının sorulmasını istedi.

Atamanın Bulgar Kilisesi Yönetim Kurulu tarafından yapıldığını belirten Kostof ise “Ancak, Ortodoks mezhebinde bir kimsenin papazlık sıfatını iktisap edebilmesi için, kutsanmış olması gerekmektedir. Üst bir sıfat taşıyan Sofraniyadis Metropolü tarafından kutsandım. Atama, teoloji bilimi ve bizim disiplinimiz açısından geçerlidir” dedi. “Laik bir ülkede tamamen teoloji bilimi üzerine kurulu bir konu hakkında yargılamanın yapılmaması gerektiğini” ifade eden avukat Kezban Hatemi, “Bu hususu düzenleyen herhangi bir hukuk kuralı yoktur. İddia edilen eylemler, maddi olarak oluşmamıştır. Ne bir dine müdahale, ne bir ayini engelleme söz konusudur. Fiili ve fiziki bir güç kullanılmamıştır” diye konuştu.

Müdahil avukat Mustafa Karadağlı ise sanık avukatının ileri sürdüğü gerekçelere katılmadığını belirterek, “Seküler devlet yapısı içinde tüm dinler korunmaktadır” dedi. “Diyecekleri” sorulan Cumhuriyet Savcısı da, sanıkların yeniden davetiye ile duruşmaya çağırılmasını, suç tarihinde Sen Sinod Meclisi tarafından alınan azil kararının tasdikli bir suretinin Patrikhane’den istenmesini talep etti. Savcılığın talebini uygun bularak ilgili yerlere yazı yazılmasını kararlaştıran hakim, eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Bartholomeos’un İstanbul’da bulunan ve ülkedeki Rum asıllı Ortodoks vatandaşların ruhani lideri olarak Fener Rum Patriği, diğer sanıkların Sen Sinod Meclisi üyeleri, müştekilerin ise Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin cemaatinden oldukları belirtiliyor.

Sanıkların, “31 Ekim 2002 tarihinde aldıkları ve tüm dini cemaatlere yayınladıkları bir kararla Bulgar Kilisesi Papazı olan Konstantin Kostof’un ruhani yetkilerini elinden aldıkları ve artık ‘hiçbir kilisede ayin yaptıramayacağını’ hükme bağladıkları” ifade edilen iddianamede, bu yolla, TCK’nın 175/1. maddesinde düzenlenen “Dinlerden birine ait ibadet ve ayinden başkalarını men etmek” suçunu işledikleri öne sürülüyor.

İddianamede, 13 sanığın da 6 ay ile 1’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Yorumlar kapatıldı.