İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: NEW YORK’TA VARTAN OSKANYAN-ABDULLAH GÜL OLASI BULUŞMASI

Dün Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, gazetecilerin bazı meselelerte ilişkin sorularını yanıtladı. Minsg grubu eşbaşkanlarının yeni teklifine ilşkin olarak, konunun konuşulduğunu, yeninin içeriğine ilişkin sorulduğunda, yanıtın eskiye yaklaştığını kaydeden Oskanyan, Türk Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le buluşmasına ilişkin olarak, konuyu basından duyduğunu, ikili görüşme talebinin henüz olmadığını, yanlış anlamanın, her iki bakanın da Minsk Grubu eşbaşkanlarıyla görüşecek olmalarından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Bir sonraki soru Karabağ sorununa ilişkindi. Oskanyan, ermenistan’ın yaklaşımında herahangi bir değişiklik olmadığını, azerbaycandaki seçimlerden sonra konuya ilişkin hareketlenme olabileceğini söyledi.

Önümüzdeki iki hafta içinde, New York’ta 10’dan fazla ülkeyle ikili temas olabileceğini ve bunlar arasında Türk Dışişleri bakanı’nın da olabileceğini belirtti.

Türkiye’yle ilgili sorularına devam eden gazeteciler; sınırlar açılmadan Türkiye’yle diplomatik ilişki kurulup kurulamıyacağını ve sınıra ilişkin aktifleşen konuşmaların ne kadar doğru olduğunu sordular. Yanıt olarak Oskanyan; sınıra ilişkin konuşmaların abartılmış olduğunu, sınırların açılmadan diplomatik ilişki kurmaya ilişkin olarak, diplomatik ilişkilerin, uluslararası hukuk zemininde, iyi komşuluk ilişkilerine dayanması gerektiğini,dolayısıyla sınırların açılmamasının, belli zıtlıklar yaratacağını söyledi.

Gazetecilerin, AGİK’in Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Sorunu’na ilişkin olarak, kendisini tükettiğine ilişkin açıklamalarına yanıt olarak, Azerbaycan’ın, tatsız durumlarla karşılaştığında, aracılar ve Ermenistan’ı eleştirmeyi adet haline getirdiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Oskanyan, 18 Eylül ve 4 ekim tarihleri arasında; Yalta, New York, Strasbourg, Brüksel ve Paris’te olacak. Yalta’da BDT liderleriyle farklı düzeylerde temaslarda bulunacak olan Oskanyan, BM 58. Zirve Asamblesi çerçevesinde görüşmeler yapacak. Strasburg’da AP, Brüksel’deyse AB liderleriyle görüşecek olan Oskanyan, 3 ekim’de Paris UNESCO 32. Baş Konferansı’nda da bir konuşma yapacak.

Ağavni Harutyunyan

Yorumlar kapatıldı.