İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AZ. EÇMİADZİN, KAFKASYA MÜSLÜMANLARI YÖNETİMİ BASIN MERKEZİ YÖNETİCİSİNİN AÇIKLAMASINI TEKZİP ETTİ

“İnterfaks” ve “Trend” ajanslarının yaydığı haberde, Kafkas Müslümanları Yönet. Basın mkz. Yönet. Hacı Akif’in; Kafkasya Müslümanları Lideri Allahşükür Paşazade’nin, Tüm Dünya Erm. Başpatriği Karekin II’ye “Ermenistan tarafından denetlenen alanlarda tarihi ve dini anıtların tahribinin önlenmesi için”başvurduğunu, açıkladığını bildiriyordu.

Az. Eçmiadzin Enformasyon mkz.’nin bildirdiğine göre; Hacı Akif’in açıklaması gerçeklikle uyuşmamaktadır. Gerçekte, Azerbaycan dini liderinin mektubu, Dünya Erm. Başpatriğinin protesto mektubuna yanıttır. Bu mektupta Başpatrik; Nahcivan Eski Çulfa ermeni mezarlığındaki haçtaşlarının yokedilmesinin önlenmesine yönelik olarak, remi mercilere aracılık etmesi için Paşazade’ye çağrıda bulunmaktadır. Allahşükür Paşazade, kendi mektubunda, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC)alanında, özellikle Şuşi ve Zankelanum’daki azerbaycana ait yüzlerce anıtın talan ve yokedilmesi durumuna karşı kanıt olarak Çulfa ermeni mezarlığındaki kayıtların, Alban uygarlığına ait olduğunu iddia etmektedir.

Şuşi ve Zankelanum’a ilşkin olarak, Ermeni Kilisesi Karabağ dini lideri Eps. Barkev Mardirosyan, konuya ilişkin olarak, yukardaki açıklamaların temelsiz olduğunu, 1990’lı yıllarda, DKC alanındaki savaş faaliyetleri sonrası, hiçbir tarihi anıtın tahrip edilmediğini bildirdi.

Son yıllarda Rusya Patriği Aleksi II’nin aracılığıyla, Tüm Dünya Erm. Başpatriği ve Kafkasya müslümanları arasındaki buluşmalar, iki halka arsındaki iyi ilişkilerin canlandırılmasına yönelik olmuştur. Ancak benzer açıklamalar, bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik gayetlere faydalı olmamaktadır.

Az. Eçmiadzin, 10 Eylül 2003

Yorumlar kapatıldı.