İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ruhban Okulu´na karşı Atina´da cami açın

Nur BATUR / ATİNA

Başbakan Erdoğan Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun açılmasını isteyen Rum Patriği Bartholomeos’a, ‘‘Adımlar karşılıklı atılır’’ diyerek, öneride bulundu.

Erdoğan, 2004 Olimpiyatları için Atina’daki Mustafa Voyvoda Camii’nin açılmasını istedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Atina’nın merkezinde Osmanlı döneminden kalan ‘Mustafa Voyvoda Camii’nin 2004 Olimpiyatları için açılması yolundaki Hürriyet’in teklifine sahip çıktı. Erdoğan, Yunanistan’ın bağımsızlığından sonra kapatılıp, minareleri sökülen caminin açılması teklifini, geçen hafta Ankara’da görüştüğü ve kendisinden Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını isteyen Fener Rum Patriği Bartholomeos’a yaptı.

Erdoğan’ı ziyaret eden Patrik’in yanında, birkaç yıl önce Patrikhane’nin restorasyonunu yaptıran ünlü Yunanlı işadamı Theodoros Angelopulos’la Türk avukatlar ve hukuk profesörleri vardı. Patrik 1972’de kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını isteyince Erdoğan, ‘‘Siz Ruhban Okulu’nun açılmasını istiyorsunuz ama adımlar karşılıklı olarak atılır. Bakın Atina’nın merkezinde Osmanlı’dan kalan Mustafa Voyvoda Camii var. Yunanistan neden bunu Olimpiyatlar için açmıyor’’ dedi.

182 YIL SONRA

Erdoğan, Ruhban Okulu’nun YÖK bünyesinde faaliyete geçebileceğini söyledi. Bunun üzerine, Bartholomeos okulun YÖK’e bağlanması halinde mesleki okula dönüşeceğini savundu. Okulun özerkliğinin korunmasında ısrar etti. Erdoğan ise soruna bakacağını belirtti, ancak söz vermedi.

Erdoğan, Batı Trakya’daki Türk azınlığın sorunlarını da gündeme getirdi. Erdoğan, İskeçe’deki müftünün görevini yapmakta güçlüklerle karşılaştığını, Batı Trakya’daki Türk azınlığın sorunlarının çözülmesi halinde, Patrikhane’nin karşılaştığı sorunları çözmek için harcayacağı çabaları güçlendireceğini vurguladı. Erdoğan, AB ülkeleri arasında camisi olmayan tek başkentin Atina olduğunu hatırlattı ve Yunan hükümetinin 2004 Olimpiyatları’ndan önce bu sorununu çözmesi gerektiğini söyleyerek, Mustafa Voyvoda Camii’ni anımsattı. Böylece Erdoğan, 182 yıl sonra ilk kez, Atina’da Osmanlı camisinin açılması teklifini yapmış oldu.

Atina’da 15 camiden sadece 4’ü kaldı

Yunanistan1821’de Osmanlı yönetiminden bağımsızlığını kazandığı zaman tüm ülkedeki Türk eserlerinin sayısı 3 bin 370’di. Bunlardan 2 bin 336’sı ise cami ve mescitti. Ayrıca 182 medrese, 315 mektep, 7 dárülkurra, 307 tekke, 65 imaret, 171 han, 134 hamam, 30 türbe, 25 köprü, 22 kale, 10 kervansaray, 10 çeşme, 6 su kemeri, 5 saat kulesi ve 142 muhtelif hayır eserleri vardı.

Atina’da ise 15 cami vardı. Aradan geçen 182 yıl içinde sadece Fatih-Fethiye (Çarşı) camii, Aşağı Çeşme (Cistaraki) camii ve kalede Akropolis içindeki Kale Camii ve 1764 tarihli Mustafa Voyvoda Camii ayakta kaldı.

Bağımsızlıktan sonra bu camilerin minareleri söküldü ve uzun süre depo olarak kullandı. Hürriyet’in Olimpiyatlar için açılmasını teklif ettiği Mustafa Voyvoda Camii, halen Kültür Bakanlığı’na bağlı müze olarak kullanılıyor.

Peania’da cami arazisine haç

Simitis hükümeti 2004 Olimpiyatları öncesinde Atina’da yıllardır süren cami sorununu çözmek için 25 kilometre uzaktaki Peania semtinde bir araziyi seçti. Semt sakinleri cami yapılmasına karşı çıkarak, araziye kocaman bir haç diktiler. Caminin yapımının önlenmesi için Danıştay’a da başvuruldu. Yunan Ortodoks kilisesi de ağır baskı yapmaya başladı.

Yorumlar kapatıldı.