İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Adalar´dan Horoz Reis´e vefa

Cahit AKYOL

Adalar Belediyesi, Maltepe’ye 4 dakikada ulaşabilen yeni bir deniz ambulansını hizmete soktu. Adalılar, ambulansa ‘‘Horoz Reis’’ adının verilmesine önce tepki gösterdiler, adalılar, bu ismin öyküsünü öğrenince belediyeyi tebrik etti. Horoz Reis, en zor koşullarda bile herkesin yardımına koşan bir eski Adalı…

Büyükadalı balıkçı Berç Yenvart Akdeniz, 25 yıl önce doğduğu adada yaşama veda etti. Şimdi Kınalıada Surp Kirkor Lusavoriç Kilisesi Mezarlığı’nda yatıyor. Berç Yenvart Akdeniz’i Adalılar ‘‘Horoz Reis’’ adıyla tanıdı. Akdeniz, balıkçılığının yanı sıra Burgaz, Heybeli ve Büyükada’nın gönüllü cankurtaranıydı. Gecenin kör karanlığında, en tehlikeli fırtınalarda bile hastaları adadan İstanbul’a taşıdı, denizde mahsur kalan balıkçıları kurtardı.

HOROZUNU KAYBETMİŞ

Kendisi de uzun yıllar balıkçılık yapan Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden’in söylediğine göre, Berç Yenvart Akdeniz’in ‘‘Horoz Reis’’ lakabı çocukluk yıllarından kalmaydı:

‘‘Berç Y. Akdeniz, yoksul bir balıkçı olan babasıyla balığa çıkarmış. Oyuncak horozu da hep cebinde bulunurmuş. Bir gün ağ çekerken horozunu denize düşürmüş. Çok aramışlar, ama su derin olduğu için dalıp çıkaramamışlar. Çok ağlamış küçük Berç. Bu nedenle adı Horoz Reis kalmış.’’

Adalar’da herkesin yardımına koşan Akdeniz, 14 Aralık 1978’de geçirdiği bir kalp krizi sonucu 52 yaşında hayatını kaybetti. Aradan 25 yıl geçmesine karşın anısı eski Adalılar arasında yaşıyor. Belediye Başkanı Özden, ‘‘Adalılarla birlikte Horoz Reis’in adını yaşatmak istedik, adını cankurtaran motoruna verdik. İşin aslını bilmeyenler önce eleştirdi, ama gerçeği öğrenince vefa örneğimize tebrikler yağdırdı’’ diye konuştu.

Ambulans 4 dakikada Maltepe’ye ulaşıyor

300 milyar liraya mal olan ‘‘Horoz Reis’’ adlı yeni deniz ambulansı, hayırsever adalılar tarafından yaptırıldı. 15 metre boyundaki tekne, 2 adet 370 beygir gücünde dizel motoruyla saatte 30 mil hız yapıyor. Büyükada ile Maltepe arasındaki mesafeyi 4 dakikada alıyor. 3 kaptan, 2 doktor ve 2 hemşireden oluşan personeliyle 24 saat hizmet veriliyor. Özellikle kalp krizi veya kan kaybı gibi durumlarda hayat kurtarması beklenen yeni deniz ambulansı Hızır Acil servisiyle eşgüdüm içinde çalışacak. Adalardan Maltepe’ye taşınan hastaları sahilde Hızır Acil’in ambulansı bekleyecek.

Yorumlar kapatıldı.