İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: BİR ORTAÇAĞ ELYAZMASI İNCİL İNTERNET ORTAMINDA SATIŞA ÇIKARILDI

Elyazması inciller gibi kültürel ve tarihi değerlerin ticaretinden endişe duyan ve bu ticaretin yasaklanmasını isteyen Viken adlı bir vatandaşımızın AZG’a yolladığı e-mail’den edindiğimiz bilgiye göre, Erivanlı bir şahıs, eli altında bulunan 1102 tarihli elyazması incili, 150.000$’dan Internet ortamında satışa çıkardı. Ancak 11-22 Ağustos, incilin satışta kaldığı tarihler arasında, kimse incili almak için başvuruda bulunmadı.

Hernekadar incilin satışı gerçekleşmemiş olsa da, bu durum, kültürel değerlerin Internet arcılığıyla başkalarının eline geçmesi gibi bir tehlikeyi de kendi içinde barındırmakta.

Bireyler kendi zenginliklerini satma hakkına sahip olmakla beraber, ortaçağ elyazması incil durumunda durum farklıdır.

Satış açıklamasında, bu incilin Madenataran’da dahi olmadığını iddia eden şahsın bu iddialarını yanıt olarak Madenataran Elyazmaları Baş sorumlusu ve elyazması Bilimi bl. yöneticisi Gevork Der Vartanyan, -incilin satışına ilişkin bilgiye sahipti-incilin tek örnek olduğuna dair iddiayı delilik olarak nitelendirdi, ve internete konan fotograf ve bölük pörçük bigiden incilin gerçek değerini tespit etmenin mümkün olmadığını söyledi. Der Vartanyan, benzer olayların olmaması için resmi yetkilileri dikkatli olmaya çağırdı.

Ermenistan’da “Kültürel değerlerin ithal ve ihracın ilişkin” yasaya göre, kültür değerlerinin yurt dışına çıkarılabilmesi için Kültür Bakanlığı’nın ilgili bölümünün onayı gerekiyor.

Ruzan Boğosyan

HYETERT NOTU: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3544298021 linkinden bu incili görmeniz mümkün…

Yorumlar kapatıldı.