İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Nostaljik ziyaret

Başbakan Erdoğan ve ailesinin tatil yaparak adını duyurduğu Ekinlik Adası, ataları adada yaşamış 102 Rum konuk ile Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ağırladı.

Sabah saatlerinde Yunanistan’ın Limmos Adası’ndan önce Marmara Adası’na gelen, ardından da Ekinlik’e geçen Rumlar, yolculukları boyunca keyifli anlar yaşadı. Feribottaki saz, darbuka ve keman eşliğinde sirtaki yapıp, zeybek ve çiftetelli oynayan Rumlar, feribot adaya yaklaştığında ise heyecandan adeta yerlerinde duramadılar.

Ellerindeki haritaları inceleyip, atalarının yaşadıkları evlerin yerini belirlemeye çalışan Rumlar, ada halkı tarafından sıcak bir ilgiyle iskelede karşılandılar. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte mübadele yoluyla Ekinlik’ten ayrılan Rumlar’ın torunları, adada olmaktan ve atalarının yaşadığı toprakları görmekten duydukları mutluluğu dile getirdiler. Bu arada bazı konukların feribottan iner inmez, diz çöküp toprağı öptükleri ve hıçkırarak ağladıkları görüldü.

Limnos Adası, ABD ve Avusturya’da yaşayan Rumlar’dan bazıları dedelerinin mezarlarına götürmek üzere toprak ile su aldı. Ancak atalarının yaşadıkları evlerin büyük bölümünün 1964 yılındaki depremde harabeye döndüğünü gören Rumlar, üzüntülerini gizleyemediler.

AYİN YAPTILAR

Ekinlik’e öğlen saatlerinde gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos da, önce Müslüman Türk halkının Regaip Kandili’ni kutladı. Adaya gelen Rumlar’la birlikte adanın yıkık kilisesi önünde düzenlenen ayine katılan Bartholomeos, “Biz bugünkü ziyarette, Türk halkının ne kadar misafirperver olduğunu gösterdik.

Umut TÜTÜNCÜ

Yorumlar kapatıldı.