İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Ruhban Okulu pazarlığı

Erdoğan, Ruhban Okulu’nun tekrar açılmasını isteyen Bartholomeos’a ilahiyat fakültesine bağlama önerisi yaptı, ancak Bartholomeos reddetti

Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması talebiyle Başbakanlığa giden Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın görüşmesi pazarlığa dönüştü.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Sakman ve Avukat Kezban Hatemi’nin eşlik ettiği Bartholomeos, yaklaşık bir saat süren görüşmenin başında, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasını istedi. Okulun Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının Lozan Anlaşması’na ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savunan Bartholomeos, Rum cemaatinin problemlerini de Erdoğan’a anlattı.

BİZ DE ATİNA’YI BEKLİYORUZ

Erdoğan ise, karşılıklı adımlar atıldığı zaman çözülemeyecek hiçbir problemin bulunmadığını ifade etti, kendilerinin de Trakya’da yaşayan Türk azınlığın haklarını geliştirilmesi konusunda Yunanistan’dan somut adımlar atmasını beklediklerini ifade etti. Erdoğan, Ruhban Okulu’nun da bir ilahiyat fakültesine bağlı olarak açılmasını önerdi. Ancak Bartholomeos, “Bunu kabul edemeyiz. Bu okul meslek okulu olarak açılmadı. Bu yüzden YÖK’e bağlı olamaz” diyerek karşı çıktı.

Başbakan’ın görüşmede, Bartholomeos’un aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilere gönderdiği davetiyede “ekümenlik” sıfatını kullanmasından Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiği, Bartholomeos’un ise bu konuda yorum yapmadığı öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.