İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Frattini´den Gül´e `Hıristiyan´ sürprizi

Garda gölündeki AB zirvesinde Bakan Gül’ü bir sürpriz bekliyor. İtalyan Bakan Frattini, meslektaşlarına Türkiye’nin üyeliğinin önünü kesecek “Hâlâ zaman var. AB anayasasına Hıristiyanlığı ekleyelim” teklifi yapacak

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini 5-6 Eylül tarihlerinde Garda gölünde yapılacak olan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında Avrupalı meslektaşlarına Avrupa anayasasında “Hıristiyan köklere atfın yeralması” için anayasa metninde değişiklik önerisi getirecek. Frattini’nin yaklaşık bir hafta sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de davet edildiği bu toplantıda “anayasa problemi”ni resmen dile getirmesi “Gül’ü zor anlar bekliyor” diye yorumlanıyor.
Bir yandan nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’ye AB katılım sürecinde tam destek veren İtalya, öteyandan da birliğin bir Hıristiyan kulübü olduğunu belgelemek için çaba gösteriyor.

‘EKİME KADAR DEĞİŞİR’

Gül’ün yanında, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini’nin “Hıristiyan Avrupa” düşüncesini Avrupa’nın anayasasında da tescil ettirme çalışmalarını, diplomatik bir kazaya yol açmadan nasıl yürüteceği çok açık değil. Ancak İtalyan hükümeti, anayasa metnini Vatikan’ın istediği şekilde düzeltmek ve Roma’da 4 Ekim’de başlayacak Hükümetlerarası Konferans’a kadar diğer Avrupa hükümetlerini de bu konuda ikna etmek amacı taşıyor.

İtalya’daki en büyük Katolik lobisi olan Comunione Liberazione (Birlik ve Kurtuluş) grubunun yıllık konferansında konuşan Frattini, Avrupa Birliği’nin köklerinin Hıristiyan olduğunu vurgulamıştı.

Frattini, Garda’da yapılacak gayriresmi toplantıda bir kez daha şansını denemek istiyor. Buna paralel olarak Vatikan diplomasisinin Avrupa başkentleri nezdinde Avrupa anayasasının değişiltirilmesi yönünde yoğun çaba sarf ettiği bildiriliyor. Brüksel’de bir yıl süren Konvansiyon çalışmaları sonucunda oluşturulan anayasa metnine “Hıristiyan köklerimiz” ifadesi olmadığı için İtalya, İspanya, İrlanda ve Polonya karşı çıkıyor.

ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME

Bu arada Sardunya’daki villasında (Villa Certosa) Putin’den sonra İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar’ı misafir edecek olan Başbakan Silvio Berlusconi, daha sonra 5-7 Eylül tarihlerinde Uluslararası Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Cernobbio’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek. Başbakan Erdoğan’la önce özel ikili bir görüşme yapıp, daha sonra akşam yemeğinde biraraya gelecek olan Berlusconi, İspanyol lider Aznar ve Erdoğan arasında da bir dostluk kurmayı hedefliyor.

Yasemin TAŞKIN

Yorumlar kapatıldı.