İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Istanbul Cumhuriyet dönemi ermeni edebiyatina bir baki$ (4)

Bu yaz edebiyat sohbetini Bolsahay edebiyatinda son elli yilda devamli olarak çok degerli edebi eserler veren yazarimiz Rober Haddeciyan’la devam edecegiz.

Istanbul’da eger çok düzgün kelime dizili$i ve zengin kelime hazinesi ile ermenice günlük gazete okuyabiliyorsak, bunu Rober Haddeciyan’a da borçluyuz. Marmara gazetesinin 1967 yilindan beri bel kemigi olan bu degerli edip, hatip ve gazeteci, artik nesli tarihe kari$makta olan bir degeri bize tattirmaya devam ediyor : günlük siyasi, içtimayi ve iktisadi hadiseleri en iyi kaynaklardan da derleyip bize ögle vakti en ince zevkle i$lenmi$ bolsahayerenle sunu$u yaninda gene günlük edebi ve felsefi sohbetlerini tatma imkânini da veriyor. Marmara gazetesi bu açidan bütün Marmara ailesi ile birlikte (burada Makruhi B. Hagopyan’i, Haddeciyan’in ogullarini da anmak bir vefa borcu) bize çocuklugumuzun ve anadililimizin tatli ok$amalari ile bizi sevgi ve hayerene daha da sIkIca yapi$ma zevkini a$iliyor. Bu açidan, gene ayni misyonu üstlenen Jamanag gazetemizi ve onun yazarlarini da ayrica hürmetle aniyoruz.

Rober Haddeciyan edebi hayata 1950 yillari ba$inda Varujan Acemyan ve Khaçig Amiryan’in te$vikleri ile türkçeden kendi ana lisanina dönerek ermenice eser vererek ba$lar. Istanbul Mkhitaryan lisesi mezunu olan yazar, iki arada$i ile 50 seneden fazla edebi yolculugu sürdürüyor. Bunlardan ikisi de $air olan Zareh Khrakhuni ve Zahrad….Varujan Acemyan’in 1957 de 6/7 eylül vah$etinden sonra Arjantin’e göçü olabilecek bu « dörtlü » edebi grubu üçe indirmi$tir.

Rober Haddeciyan üstün gezetecilik yetenegi yaninda kendi tabiri ile « yaratici edebiyat »a (Isdeghdzakordzutyun) da 50 senedir degerli eserler vermeye devam ediyor. Bu eserler düz yazi ve tiyatro eserleri olarak yazarin çok yönlü edebi yanlarini göstermeye kâfi. Marmara’da günlük « Hu$adedr » ( Hatira defteri) adli kö$esindeki edebi ve felsefi makaleleri yaninda gazete yazilarindan bagimsiz verdigi makale derlemleri, roman, hatira ve tiyatro eserleri kendi ba$larina deger ta$irlar.

Bu gün ilkokulda ögrendigimiz anadilimiz hayereni Marmara gibi günlük hayeren üstün degerdeki bir gazete sayesinde geli$tirip yüceltmemiz mümkün. Bunun yani sira tüm dünya ermeniligi hakkinda saglam bilgileri, Hayasdan’da geli$en olaylari ve edebiyati bize günlük olarak sunan Marmara artik bir gazeteden de öte belirli bir yeri olan bolsahay müesselerin ba$inda yer aliyor.

Rober Haddeciyan’in yayinlanan eserleri bu gün 30 a yakin ve hazir olan da 50 eseri var. Burada bu eserlerin tümünü saymak yerine okuyucuya Marmara gazetesi Internet sitesini tavsiye ederim.

Burada kisa olarak Rober Haddeciyan’in bolsahay edebiyatin son 50 senesini bize tanitan « Odaraganner a$khadasenyagis meç » ve « Kragan havakuyt Suadiye’yi mer bardezin meç » adli degerli iki kitabini tavsiye ederim. Bundan ayri olarak Pangalti, Feriköy ve Kurtulu$’ta ya$ayan ve ya$ami$ haylara yazarin Kurtulu$ caddesindeki evindeki hatiratini da ayrica tavsiye ederim (Kurtulu$ Boghoda tiv 86).

Yazarin birkac ünlü eseri ile yazimizi bitirelim :

Hatira :

• Orakris dasnihink eçerI ( Günlük hatira defterimin 15 sahifesi),

• Hi$elov mer siretzyal $norhk BadriarkI ( Bizim sevgili $nork badriarkimizi hatirlarken),

Roman :

• ArasdadgI (Tavan)

• Arasdagin müs goghmI (tavanin öte yani),

Tiyatro eserleri:

• Giragnorya ha$uepag (Pazar günkü hesap kapani$I)

• Artyok mahI ays e ( ölüm caba bu mu?)

• Gyanki yerek giraginer (Hayatin üç pazarlari)…

Edebi makalelerinden derlemeler :

• Haygagan aradzneru ner$nçumov (Ermeni atasözleri esinlenmesi ile )

• Bduyd mI hay pnasdedgdzutyan bardein meç (Ermeni $iir bahçesinde bir gezi),

• ……..

Ermeni edebiyatinin son 50 yilinda ilk siralarda hatirlanacak ve etüd edilecek bu degerli edip, gazeteci ve dü$ünürü saygiyla hatirliyor ve daha nice degerli eserlerini bizlere sunacagi günleri bekliyorum.

Ohannik.akopcan@francetelecom.com

Yorumlar kapatıldı.