İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mevlüt Tezel: Ararat ABD´den vize bekliyor – hürriyet keyif

Atom Egoyan’ın tartışmalı filmi Ararat’ın Türkiye’deki dağıtım haklarını satın alan Belge Film’in sözkonusu filmi ne zaman vizyona sokacağı hala merak konusu. Ararat’ı vizyona sokmak için uygun koşulların oluşmasını bekleyen firma, sözde Ermeni Soykırımı Karar Tasarısı’nın ABD’de yeniden gündeme gelmesi üzerine şu anda filmin gösteriminin ülkemize yarar getirmeyeceğini düşünerek ilişkilerin normalleşmesini bekliyor. Tasarının ABD Kongresi’nde kabul edilmemesi durumunda film önümüzdeki sezon gösterime girebilecek. Belge Film yaptığı açıklamada, bu filmi Türk-Ermeni ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmak amacı ile aldıklarını belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde utanılacak birşey olmadığını tüm dünyaya kanıtlamak için böyle bir girişimde bulunduklarının altını çiziyor.

Hatırlarsanız bir zamanlar Geceyarısı Ekspresi diye bir kabusumuz vardı. Yurt dışında, Türkiye denilince akla bu film gelirdi. Az çekmedik bu Geceyarısı Ekspresi’nden. Aradan yıllar geçti, çok kanallı döneme geçilince HBB bu filmi yayınladı. İzleyince gördük ki yıllarca kabusumuz haline gelmiş olan Geceyarısı Ekspresi, Türkiye karşıtı salt bir propaganda filmiymiş.

Geceyarısı Ekspresi’ni izleyemediğimiz için yapılan eleştiriler karşısında kendimizi yıllarca savunamadık. Saçma sapan bir propaganda filmi yüzünden gereksiz yere korkutulduk… Bence şu anda da yine buna benzer bir durumla karşı karşıyayız. Ararat’ı yurt dışındaki festivallerde izleyenler, filmin objektif olmadığını, duygu sömürüsü yaptığını, hatta tıpkı Geceyarısı Ekspresi gibi bir propaganda filmi olduğunu söylüyorlar. Filmi izlemediğimiz için yaptığı suçlamalara karşı yerinde eleştiriler bulamıyoruz. İşin daha kötüsü, bu filmi Türkiye’de göstermeyerek kendi kendimizi haksız duruma düşürüyoruz. Geceyarısı Ekspresi’nde yapılan hataları tekrarlamamak adına Belge Film’i destekleyelim.

Yorumlar kapatıldı.