İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ERMENİSTAN SİLAHLI KUVVETLERİNDEN 3 ASKERİ DOKTOR VE 10 MAYIN TARAMA UZMANI IRAK’A YOLLANACAK

Geçici olarak Ermenistan Savunma Bakakanına vekalet eden, Genelkurmay başkanı, tümgeneral Mikayel Harutyunyan, bugün, savaş sonrası Irak’ın inşası çalışmalarına, Ermenistan’ın muhtemel katılımı hakkında yorumlarda bulundu.

Harutyunyan’a göre, savaşın bitmesinden sonra, uluslararası topluluğun hemen hemen tümü Irak’ın inşasına katılma yönünde dileklerini ifade ettiler. Ermenistan da, kendi menfaatlerini ilgilendirdiğinden bu süreçte pasif kalamazdı. “Irak’ın inşa çalışmalarına katılım olanaklarımızı incelerken, Ermenistan Savunma Bakanlığı, coğrafi olarak Ermenistan’a yakın Irak’ta istikrarın, bölgede askeri-siyasi durumun iyileşmesine ve bölgede daha geniş çaplı olumlu değişikliklerde etkili olacağını dikkate almaktadır” diyerek vurgulayan Harutyunyan, bunda Irak’ta yaşayan 30.000 civarındaki ermeni topluluğunun kaderine ilişkin endişelerimizin de rol oynadığını konuşmasına ekledi.

Savunma Bakanlığı savaş sonrası ABD temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde, katılımın biçimi, ölçüsü ve içeriğine ilişkin müzakerelerde bulundu. “Biz baştan Ermenistan’ın Irak’taki katılımını, bölgede istikrarın temininde ABD projelerine, olanaklarımız ölçüsünde destekleme girişimi olduğunun vurguladık.”

ABD ile, birkaç ay süren müzakereler sonucunda, Irak’a, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nden 3 askeri doktor ve 10 mayın tarama uzmanı –ABD desteğiyle Ermenistan’da işleyen Ulusal Mayın Temizlik Mkz.’nde eğitim görmüş- gönderilmesi yönünde ön anlaşmaya varıldı.

Harutyunyan’a göre doktorların öncelikli faaliyet alanı, Irakta’ki hristiyan topluluklara ve ilk elde ermeni toplumuna sağlık yardımı yapabilme olanağı. Ancak onların çalışmalarını bu çerçevede sınırlandırmak yanlış olur. “Tabii bizim ABD ile bu anlaşmamız, başlangıç olarak kabul etmek mümkün, zira yasal mevzuatın uluslararası uygunlaştırma süreci devam etmekte ve Millet Meclisinin de buna onayı gerekmekte. Emin olunuz ki bu hukuki-sözleşme alanı, ki bunun sonucunda katılımımız mümkün olacaktır, Ermenistan temsilcilerine sağlanacak güvenlik, sosyal ve diğer garantiler ve statü uluslararası ölçütlere uygun olacaktır, bu anlamda herhangi bir endişemiz yoktur. Temsilcilerimizin statüsü hakkında sadece ABD’yle değil aynı zamanda Kuveyt hükümeti’yle de anlaşma imzalanacaktır” dedi Harutyunyan.

Ermenistan temsilcilerinin işlevlerini ABD Komutanlığıyla koordine etmek ve düzenlemek amacıyla bir enformasyon subayı ABD’ye yollanacak. Bu subay gerektiği durumda, Kuveyt’e yollanabilecek. Tümgeneral M. Harutyunyan, öncelikli olarak Ermenistan’ın çıkarlarından kaynaklanan, Irak’ın inşası çalışmalarına bu mütevazı katılımın, Ermenistan’ın uluslararsı güvenlik ve istikrarın tesisi çalışmalarına katılmaya hazır olduğunu göstereceğini ve Ermenistan’ın siyasi imajını yükselteceğini ve aynı zamanda ABD ile işbirliği projesinin gelecekteki gelişimi ve Ermenistan’ın güvenliğinin gpekiştirilmesine katkıda bulunacağını söyledi.

Erivan, 22 Ağustos, Armenpress

Yorumlar kapatıldı.