İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Kardeş’ halkların ‘kardeş’ sesi

11 Ağustos 2003— Anadolu’nun çok renkli, çok kültürlü yapısını türkülerle dile getiren Kardeş Türküler, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu Dansçıları ve Ermenistan’in en büyük müzisyenlerinden Djivan Gasparyan, tek konser için birarada.

Djivan Gasparyan, Ermenistan’in en büyük müzisyenlerinden ve duduk enstrümanının en önemli virtüözlerinden biri. Duduk çalmaya 6 yaşında başlayan Gasparyan’ın repertuarının büyük bölümü geleneksel Ermeni halk şarkılarından oluşuyor.

Geleneksel halk şarkıları düzenlemelerinin yanında kendi orjinal besteleriyle de tanınan sanatçı, Avrupa, Asya ve Ortadoğu’da verdigi konserlerin yanında ABD’de de konserler verdi. Los Angeles Filarmoni Orkestrası gibi orkestralarla, Peter Gabriel, Lionel Richie ve Micheal Brook gibi tanınmış müzisyenlerle çalıştı.

Avrupa ve ABD’de pek çok albüm yayınlayan Gasparyan, ‘The Crow’, ‘Ronin’ ve ‘Gladyatör’ gibi pek çok filmde müzikleriyle yer aldı.

ANADOLU’NUN SESİ

On yılı aşkın bir süredir birlikte çalan, birlikte söyleyen Kardeş Türküler’in doğum yeri Boğaziçi Üniversitesi. 80’lerin sonu 90’ların başında bir grup gencin, Boğaziçi’nin sanat bölümünde bir araya gelmesiyle başlayıp, mezun olduktan sonra da bu birlikteliklerini sürdürmeleri sonucu ortaya çıkan bir isim Kardeş Türküler.

1995 yılında folklor, tiyatro ve müzik biriminden katılanlarla ‘dans’, ‘müzik’, ‘tiyatro’ olmak üzere 3 ayrı birimden oluşan topululuk, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) adını almış. Bu üç birim çalışmalarını tek tek yürüttüğü gibi zaman zaman ikili, üçlü olarak bir araya gelip ortak çalışmalarda da bulunuyor. ‘Kardeş Türküler’ müzik birimini oluşturan kollardan bir tanesi. Müzik biriminin içinde elektronik müzikle uğraşanlarla 70’li yılların müziklerini yeniden yorumlayan bir grup daha bulunuyor.

‘HEMAVAZ’ İLE REPERTUARI GENİŞLETTİLER

Grup, adını 1997 yılında çıkardıkları ilk albümden alıyor. ‘BGST’ adıyla doldurdukları ‘Kardeş Türküler’ başlığı, topluluğun adı oldu. İkinci albümleri ‘Doğu’yu 1999 yılında, sinemalarda fırtına gibi esen Vizontele filminin müziklerinden oluşan albümlerini de 2001 yılında sevenleriyle buluşturan topluluk, 2002 yılında ‘Hemavaz’ adını taşıyan albümü çıkardı.

Topluluk Hemavaz’da ilk kasetlerindeki gibi bir çok değişik etnik müziğe yer vermiş. Albümde iki Ermeni halk şarkısı, bir Çingene halk şarkısı, bir İzmir Rum halk şarkısı ve iki Alevi değişi yer alıyor. Diğer şarkılar Kürt ve Türk halk müziği parçaları ve dört tane de beste var. Toplam 12 eserden oluşan albümde Mirkut adlı bir Şivan Perwer bestesi de bulunuyor.

Kardeş Türküler’in kadrosu şu anda bir hayli kalabalık, konserlerinde 20 kişiye kadar çıkabiliyorlar. Grupta başından beri bulunan müzisyenlerin sayısı 10’u buluyor ama bu on kişi de tam zamanını müzikle geçmiyor. İçlerinde asıl meslekleri farklı olanlar ve müziği boş zamanlarında yapanlar da var. Tüm zamanını müziğe ayıran beş kişi var toplulukta: Diler Özer (perküsyon), Vedat Yıldırım (vokal, perküsyon, düzenleme), Erol Mutlu (bağlama, vokal, düzenleme), Feryal Öney (vokal) ve Ülker Uncu (akordeon).

Herkesin büyük beğeniyle dinlediği Kardeş Türküler’in kadrosunda yer alan üyelerin bir müzik eğitimleri yok, yani konservatuar mezunu değiller, özel hocalardan bile ders almamışlar. Feryal Öney dışında hepsi müziğe bir hobi olarak bakmış, Boğaziçi’ndeki çalışmalarla müziği kendilerine meslek edinmişler.

Yorumlar kapatıldı.