İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

şalom: Iliescu’nun sözleri telafi ediliyor

Romanya Devlet Başkanı’nın diplomatik krize yol açan Holokost’la ilgili sözleri üzerine, Romanya, genç politikacılarını Holokost eğitimi almaları için İsrail’e gönderiyor

Romanya Devlet Başkanı Ion Iliescu’nun sadece Yahudileri hedef almadığına dair beyanatı ve Romanya Hükümeti’nin Romanya sınırları içerisinde, Holokost’un yaşanmadığına ilişkin açıklaması, İsrail ve Romanya arasında diplomatik bir gerginliğe yol açmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda Haaretz Gazetesi’ne röportaj veren Romanya Devlet Başkanı Ion İliescu, Yahudilerin yaşadığı Holokost tecrübesini, komünistlere yapılanlarla karşılaştırmış, “Holokost sadece Avrupa Yahudilerine karşı bir hareket değildi. Tıpkı Polonyalılar gibi diğerleri de aynı şekilde öldüler” açıklamasında bulunmuştu.

Devlet Başkanı Nazi dönemindeki Romanya’da Yahudilerin ve Komünistlerin benzer müdahelelere maruz kaldıklarını söyledi ve komünist olan babasının kampa gönderilmesini ve döndükten bir yıl sonra 44 yaşında ölmesini örnek olarak gösterdi.

Romanya Hükümeti’nin Romanya sınırları içerisinde Holokost’un gerçekleştiğini inkar eden açıklaması ile ilgili olarak, Iliescu hükümetin bu tür bir açıklama yapmasının sebebinin eldeki verilerin kesin olmamasından kaynaklandığını söyledi.

“Holokost bütün Avrupa’da gerçekleşmiş genel bir olaydır. Bu Bükreş’te yaşanan katliamlar ve 1941 yılında tüm Yahudilerin Transnistira Toplama Kampı’na gönderildiği doğrudur. Fakat bunun sorumluluğu o dönemin liderlerine aittir” şeklinde konuştu. İliescu bu olaylar için Romanya halkı ve insanının suçlanamayacağının üzerinde durdu.

Iliescu, Romanya’da yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle, Yahudi malvarlıklarının geri iadesi ile ilgili taleplerin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
Romanya ilişkileri düzeltmek adına, genç politikacılarını Holokost eğitimi almak üzere İsrail’e gönderecek. Ayrıca, Romanya Büyükelçisi Valeria Mariana Stoica Yad Vashem Müzesi’ni ziyaret etti. Stoica, II. Dünya Savaşı sırasında Romanya’nın Yahudilere karşı tavrının incelenmesi için kurulacak olan komisyonda Romenlerin de katılımını tartışmak için Holokost Araştırma Merkezi’ne gitti.

Konsolos, 1941 yılında Romanya’da Yahudilere karşı gerçekleştirilen pogromları anmak için Haziran ayı içerisinde Holokost’u Anma Günü’nün ilan edilebileceğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.