İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Dolunay´da duduk şöleni

Surp Haç Ermeni Lisesi’nin 50. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak için Ermenistan’dan İstanbul’a gelen yaşayan en önemli duduk sanatçısı Civan Gasparyan, çarşamba gecesi İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda kendi grubuyla eserlerini seslendirecek. İki bölümlük konserde Kardeş Türküler de sahne alacak. Bazı şarkıları ise iki grup birlikte yorumlayacak.

Yaşayan en büyük duduk sanatçısı sayılan Gasparyan, Peter Gabriel, Michael Brook, Lionel Richie gibi müzikçilerle yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Müziği Death Man Walking, Gladiator gibi filmlerde kullanılan dudukçu, kültüre yaptığı katkılardan dolayı UNESCO tarafından dört kez ödüllendirildi. 1928’de Erivan yakınlarındaki Solag’da doğan Gasparyan, Ermenistan Halk Sanatçısı unvanını taşıyor. Türkiye ve dünyada pek çok konser veren sanatçının Erkan Oğur’la birlikte yayınladığı Fuad isimli bir de albümü var.

1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerince kurulan Kardeş Türküler, konser ve albümlerinde Anadolu ve Mezopotamya yaşayan halkların şarkılarını onların dilinde seslendiriyor. Grup çalışmalarında kültürel zenginlik ve kardeşlik temasına vurgu yapıyor. Vizontele filminin müziklerini de yapan topluluğun bugüne dek üç albümü yayımlandı.

Küçük Çamlıca’daki Surp Haç Ermeni Lisesi ise kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya. Ait olduğu 50 yıllık vakfın yasal geçerliliği olmadığı gerekçesiyle Hazine’ye devri istenen okul binasında halen 86 öğrenci eğitim görüyor. Okul, Matematikçi Prof. Dr. Jan Kalaycı, tiyatrocu Kevork Malikyan, yayıncı Nazar Büyüm gibi kültür dünyamızın önemli isimlerini mezun etmişti.

Yorumlar kapatıldı.